24 000 лв обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди ще трябва да изплати държавното обвинение на старозагорец, който е бил задържан на два пъти преди 11 години , а образуваното срещу него дело така и не е стигнало до Темида.

Решението на втора инстанция е на състав от старозагорският окръжен съд, който е потвърдил решение от лятото по гражданско дело, заведено от Гълъбин Любомиров.

29-годишният по онова време Любомиров е бил сред шумно задържаните по обвинение в източване на ДДС в особено големи размери 7 души начело с Иван Йорданов – Водното.

Арестът е бил осъществен хода на специализирана полицейска акция от 16 и 17 декември 2009 година. Според публикациите от онова време престъпленията са осъществявани чрез префактуриране на стоки в кръга от фирми и изготвяне и използване на документи за износ на автомобили, гранит, мобилни телефони и гуми към Румъния и Словения. В същото време стоката не е напускала страната, а е продавана на дребно в различни бази. Въз основа на документите за фиктивен износ фирмите са съставяли VIES-декларации, с които възстановявали ДДС. Схемата е действала от година и половина. При полицейската акция са били иззети голям брой счетоводни документи и материали, доказващи престъпната дейност на групата, справки-декларации по ЗДДС, банкови извлечения, дневници за покупко-продажби, касови апарати, печати на фирми, фактури и др. В хода на разследването е установено, че престъпната група се е занимавала и с регистриране и отчуждаване на МПС от висок клас, които са крадени на територията на България и страните от ЕС. След интервенции на идентификационните номера колите са били пререгистрирани в различни области на страната с използване на фалшиви чуждестранни регистрационни документи. След това автомобилите са били прехвърляни между фирмите от престъпната група, като се изписвали скъпи ремонти за увеличаване на данъчните им стойности.Тогава са били установени 23 откраднати коли от висок клас, като са били иззети 12 .

Средствата, придобити от престъпната дейност, са влагани в легален бизнес, поради което участниците в групата са разследвани и за пране на пари.

В решението на старозагорският съд от 18 декември т.г.се уточнява, че сагата на Любомиров се проточило години наред: “ наказателното производство срещу него е продължило общо 5 години, 1 месец и 19 дни, 3 месеца, от които е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“ е „домашен арест за период от общо 1 година, 3 месеца и 19 дни , след което последвала „парична гаранция“ още приблизително 2 години и 8 месеца.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ВКС в едномесечен срок от връчването му на страните.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar