Външните министри на страните от ЕС одобриха днес европейски регламент за налагане на санкции в случаи на тежки нарушения на правата на човека.

Регламентът се смята за европейския еквивалент на американския закон Магнитски.

Първите дипломати обсъдиха отношенията с Турция и евентуалното налагане на санкции заради споровете с Гърция и Кипър. В Брюксел днес беше и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Новият регламент ще позволи на ЕС да налага санкции на юридически и физически лица, отговорни за нарушаване на човешките права. Те ще бъдат свързани със замразяването на авоари, забраната за влизане в Евросъюза или отказ за предоставяне на европейски средства.

Жозеп Борел, върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността: Това е забележителен регламент, първия по рода си. Той ще позволи на Европейския съюз да се справя със сериозни случаи на нарушаване на човешките права в целия свят, а не да решава на парче с безкрайни дискусии по всеки един отделен случай. Изпращаме ясен сигнал, че Европейският съюз е твърдо решенен да се справи с всички отговорни за нарушаването на човешките права.

В навечерието на встъпването в длъжност на новоизбравия американски президент Джо Байдън външните министрите потвърдиха ключовото значение на трансатлантическите отношения.

Екатерина Захариева настоя още за пълна визова реципрочност между САЩ и ЕС и предложи бъдещият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен да бъде поканен на едно от следващите заседания на съвета.

Министрите обсъдиха и евентуални нови мерки срещу Турция заради споровете й с Гърция и Кипър за газовите находища в Средиземно море. Въпросът ще бъде в дневния ред на лидерската среща в края на седмицата.

Преговорните рамки със Северна Македония и Албания, които трябваше да се обсъждат утре, отпадат от дневния ред заради продължаващия спор между София и Скопие.

Преговорната рамка със Скопие и Тирана няма да се обсъжда утре на Съвета по общи въпроси

Спорът между Скопие и София ще отложи и началото на преговорите с Албания, защото част от страните настояват Скопие и Тирана да се движат в пакет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar