В броя на „24 часа“ от 1 декември е допусната груба грешка, която е публикувана и в сайта на изданието на 2 декември.

В материал по дело за източването на държавния резерв е посочено, че подсъдими по него са починали. Това категорично не е вярно.

Всъщност на 8 юли 2019 г. Апелативният съд в София е отменил присъди на повечето подсъдими на основание чл. 24, ал. 1, т. 3 от НПК, който гласи, че „наказателната отговорност е погасена поради изтичане на предвидената в закона давност“. Това е коректно отразено и в информацията на Върховния касационен съд, който е обявил делото за решаване като последна инстанция.

Заради недоглеждане, и без да провери информацията по същество, авторът Кирил Борисов е сбъркал това основание за прекратяване на наказателното преследване с текста на следващата по ред точка в НПК – чл. 24, ал. 1, т. 4, според която то се прекратява, когато „деецът е починал“.

Поднасяме искрените си извинения на посочените в текста Мирчо Петков, Станислав Копаров, съпругата му Искра Михайлова, на близките и семействата им, на останалите подсъдими по делото, които не са споменати с имена, както и на читателите на „24 часа“. Авторът Кирил Борисов, който също се извинява, ще понесе дисциплинарна отговорност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar