570 страници мотиви е изписал съдът по присъдите срещу машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков.

Делото за отговорността на машинистите на влак 90570 Димитър Михнев и Радослав Петков, осъдени за причиняване на железопътна катастрофа, отнела живота на 7 и ранила 14 души тръгва на втора инстанция във Варна на 25 януари, научи „Монитор“.

Срещу присъдата, която донесе 15 години затвор за Михнев и 10 за Петков има две жалби – от подсъдимите и от процесуалния представител на пострадалите, както и протест от страна на Окръжна прокуратура Шумен и това е причината да бъде образувано въззивно дело 260 в Апелативния съд във Варна.

Юридически катастрофата в Хитрино приключи на първа инстанция с осъдителна присъда от Шуменския окръжен съд на 22 януари т. г. Съдът прие, че на декември 2016 година в Хитрино при управление на подвижен железопътен състав двамата машинисти са нарушили правилата за движение на железопътния транспорт, влезли са в района на гарата със 78км/ч. при задължение да намалят до 40км/ч., в резултат на което е последвало дерайлиране на влака и повреждане на вагон-цистерни от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив. В резултат на това по непредпазливост Михнев и Радослав Петков причинили смърт на седем лица, тежки телесни повреди на четири лица и средни телесни повреди на десет лица, като извършеното е при условията на независимо съпричиняване и случаят е особено тежък.

Делото в Шумен отне в съдебна фаза 2 години, като по време на неговото гледане са съставени над 1400 страници протоколи, проведени са 2 видеоконференции с други държави, 1 телеконференция, предявени са 24 часа видеозаписи, 7 хиляди снимки, 2 часа аудиозаписи. Големият обем на материалите забави, макар и в рамките на законовия срок от 6 месеца обявяването на мотивите на съда. Те излязоха в последния възможен ден на 21 юли т. г. и се съдържат в 570 страници. Материалите са окмоплектовани и изпратени на Апелативния съд във Варна, където на 14 август т. г. е образувано въззивно дело. Първото му заседание е било насрочено за 6 ноември, но е отложено заради противоепидемичните мерки и заради големия брой участници като страни в процеса по списъка за призоваване.

Следващото съдебно заседание е насрочено за януари догодина, като за тази дата се разглежда вариант то да бъде проведено в друга по-голяма зала, включително и извън съдебната палата във Варна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar