Върховният съд на Словакия потвърди присъдата от 25 години затвор на Мирослав Марчек – убиецът на разследващия журналист Ян Куцияк, предаде ДПА.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване, съобщи говорителката на върховната инстанция Александра Вазанова. В средата на януари Марчек призна, че е убил Куцияк, което му донесе намалена присъда.

През декември 2019 г. друг от заподозрените за убийството – Золтан Андрушко, призна, че е участвал в организацията на убийството и получи 15-годишна присъда.

През септември 2019 г. смятаният за поръчител – бизнесмен Мариан Кочнер, беше оправдан от Специализирания съд заедно с предполагаемата му съучастничка Алена Жукова.

Тогава присъда от 25 години, която още не е окнчателна, получи и последният от групата заподозрени Томаш Сабо.

Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през феврурари 2018 г. в дома си. Убийството предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г. Демонстрациите доведоха до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо, на вътрешния министър Роберт Калиняк и на шефа на полицията Тибор Гашпар.

Приживе и до дните преди смъртта си журналистът разследваше връзки на словашкото правителство с мафията, които бяха повдигнали обвинения за злоупотреба с европейски фондове за земеделие.

Сред разкритията му е и свързването на двама високопоставени държавни служители в схеми и поддържане на контакти с италианската мафиотска организация Ндрангета.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar