Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за национален строителен контрол да назначат проверка на строителните дейности в местността „Поляните“ в с. Синеморец. Тя попада в границите на Природния парк „Странджа“. Образувана е и преписка по медийна информация, че РИОСВ в Бургас в нарушение на закона продължава да издава десетки частни разрешения за застрояване на община Царево.

Проверката ще установи дали МОСВ и ДНСК трябва да извършват строителни действия и съответстват ли те на издадените строителни книжа. Ще се проверява и дали поземлените имоти попадат в обхвата на природния парк, издадени ли са необходимите актове по Закона за биологичното разнообразие и ЗУТ и дали е извършена оценка за степента на въздействие върху природните местообитания.

Само преди четири дни Асоциацията на парковете в България подаде сигнали до община Царево, РДНСК и РИОСВ в Бургас във връзка с поредната незаконна постройка в местността „Поляните“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar