Международният съюз на съдебните изпълнители (МССИ) писа на правната комисия в парламента заради проекта за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се предлага у нас да бъде въведена процедура за доброволно извънсъдебно събиране на вземания (пълния текст на писмото виж тук).

Този законопроект на Обединени патриоти предизвика полярни мнения, като най-остро срещу него се обявиха от адвокатурата, а негови твърди защитници са частните съдебни изпълнители (повече за аргументите в двете посоки можете да прочетете тук и тук).

Предизвикалата острия спор процедура е регламентирана в една разпоредба – нов чл. 428а в ГПК. Тя предвижда, че за да се пристъпи към доброволното изпълнение, кредиторът ще трябва да изпрати искане до ЧСИ или ДСИ, в което да каже кой е длъжникът му (именно неговият адрес или седалище ще определят и към съдебен изпълнител от кой район ще може да се обръща), какви са основанието и размерът на вземането (при периодични плащания и периодът, за който се отнася искането) и да приложи копие от документа, удостоверяващ вземането, ако има такъв.

След това съдебният изпълнител трябва да изпрати покана за доброволно изпълнение до длъжника. Тя трябва да съдържа името и постоянния или настоящия адрес или седалището на кредитора, основанието и размера на вземането, банковата сметка, по която длъжникът може да плати. Поканата за доброволно изпълнение ще уведомява длъжника, че не е осъден и може да плати доброволно в 14-дневен срок, ако признава задължението. В нея ще има и предупреждение, че при неизпълнение, кредиторът може да упражни правата си по съдебен ред. Длъжникът ще получава и копие от документа, удостоверяващ вземането.

Ако в тези 14 дни не постъпи плащане, съдебният изпълнител може да проведе срещи с длъжника, както и да му изпрати нова покана за доброволно изпълнение. Ако длъжникът не плати до два месеца, процедурата се прекратява. Това ще става и ако той оспори писмено вземането.

Доброволното събиране на вземания ще е изцяло за сметка на кредитора. Предложението е в ГПК да се запише, че „при пълно или частично събиране на вземането кредиторът дължи възнаграждение на частния съдебен изпълнител в размер на договореното помежду им, но не по-малко от една десета от събраната сума“. При ДСИ таксата е твърдо 10% от събраното.

Сега в писмо до парламента председателят на Международния съюз на съдебните изпълнители Марк Шмиц поздравява българските депутати за „въвеждането на най-съвременните и успешни европейски практики в областта на регулирането на задлъжнялостта“.

„Преминаването на фокуса от принудителното изпълнение към доброволното изпълнение (наричано още доброволно или извънсъдебно събиране на вземания) е съществена европейска тенденция, която има за цел да защити правата и интересите както на длъжниците, така и на кредиторите, във възможно най-голяма степен“, пише той.

И заявява, че в условията на пандемията от COVID-19 и на свързаната с нея икономическа криза, „доброволното изпълнение, изпълнявано от доказани и строго регулирани професионални специалисти, каквито са съдебните изпълнители, придобива още по-голямо значение“.

Председателят на международния съюз пише, че организацията подкрепя и препоръчва въвеждането на такива процедури и сочи, че извънсъдебното събиране на вземания от съдебни изпълнители дава отлични резултати във Франция, Белгия, Холандия, Гърция, Литва, Испания, Сърбия и Северна Македония.

Шмиц изтъква, че има препоръка на Съвета на Европа в тази насока.

Срокът за предложения между първо и второ четене по тази промяна в ГПК вече изтече и единствено от името на вносителите Христиан Митев е внесъл нова редакция на текста (какви са те виж тук). Спорът обаче не е в детайлите, а генерален – дали въобще е допустимо съдебните изпълнители да събират доброволно вземания, или това ще доведе до нетърпимо смесване на публичните им функции с частни. Правната комисия все още не е обявила кога ще разгледа законопроекта, който беше обединен с предложенията на правителството за изменения в ГПК, НПК и АПК, с които се въвежда и разширява използването на видеоконферентната връзка в съда.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гост
Гост
24 септември 2020 7:45
Гост

чл. 410 от ГПК, медиация и т.н. това са пълни глупости.

интерсуващ се
интерсуващ се
23 септември 2020 11:20
Гост

А конкурс за ЧСИ?

Анонимен
Анонимен
22 септември 2020 18:19
Гост

ЧСИ толкова ли огладняха, че си активираха и европейските връзки? Или броят намаляването на печалбата за чиста загуба?

Име
Име
22 септември 2020 18:29
Гост

Просто е, сега ако имаш да вземаш пари от Койчо, може да му напишеш едно писмо с обратна разписка, че дължи, колко дължи и къде да плати. И ти излиза горе-долу 2-3 лева. А ако приемат новите поправки, трябва да отидеш при бай оял се ЧСИ, за да ти друсне една таксичка, за да изпрати ПДИ, която си е за твоя сметка и няма да е 2 лева.

Просто или прости
Просто или прости
22 септември 2020 19:22
Гост

Наистина е просто! И въпреки това не си го разбрал?! Явно освен голям мозък си и голям събирач, с обратни разписки чудеса постигаш, колекторите ще ти завидят професоре!

Доцент
Доцент
22 септември 2020 21:05
Гост

Много сте зле, колега. Или Ви плащат от КЧСИ. Интересно, защо трябва да се минава през такси на ЧСИ, за едно просто писмо с известие до длъжника? Ако говорим за принудително изпълнение, да, ДСИ и ЧСИ са хората. Но за доброволно? И да се плаща такса на ЧСИ, вместо да се изпрати в пъти по-евтино писмо с обратна разписка, или нотариална покана? Хайде сега да изскочат всички тролове и да развеят знамето на КЧСИ. Както не мина нахалството на адвокатите преди 3 години, да правят едва ли не нотариални заверки, така няма да мине и наглостта на КЧСИ да канализират… Покажи целия коментар »

ПУТИН
ПУТИН
23 септември 2020 10:30
Гост

Шефовете ти колектори да вземат да ти обяснят какво значи извънсъдебно събиране, не се свежда до едно писмо, „колега“. Драскате поръчкови, тъпи коментари, цъкате като луди минуси и плюсове. Жалка картинка.
Най-добре е колекторите да се забранят, както Путин го направи преди години, тогава не само хората ще си отдъхнат от мутрите, но и юристите в този сайт например. Без техните тролове може и да върви нормален експертен разговор.

Мики
Мики
21 септември 2020 21:18
Гост

Този COVID-19 ни накара да живеем по коренно различен начин.

Кали
Кали
21 септември 2020 21:20
Гост

Защо? Просто повече хора започнаха да си мият ръцете.

Мишо
Мишо
21 септември 2020 21:16
Гост

Обединени патриоти пак извряха от идеи.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 14:58
Гост

Направих си труда и прочетох писмото и цитираните документи на Съвета на Европа, но не стигам до извод, че е налице стратегически документ, който да подкрепя включването на СИ в процес, подобен на мирно решаване на спорове. Решен спор не може да бъде решаван в произвоство по принудително изпълнение. Говори се само да се даде срок за доброволно изпълнение преди началото на процедурите, което и сега на практика си имаме.

Дарвин
Дарвин
21 септември 2020 21:17
Гост

Само с труд маймуните все още са си маймуни колега. Препоръките на Съвета на Европа за съдебното изпълнение са толкова ясни, че явно сте чели нещо друго по темата. Вероятно някой фейлетон на Висшия адвокатски съвет, поръчан от колекторите.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
21 септември 2020 11:05
Гост

Намаляха им доходите – впрочем – нагледахме се на произвол, то съдираха и от кредитор и от длъжник такси, като извратиха из основи идеята за услуга и коректност и точност, има безкрайно забатачени и несъбрани вземания, но – не са интересни, затова се местят, по номадски (кърджалийски) тертип, към нови пасища и плячки. Сега монополите ще им капнат в масльонката едни немалко пари (тоест Топлофикация, която е публична – общинска или еди-какво си – ще разпореди немалко пари за доброволни покани, другите – Глобул, БТК и тем подобни – ще си начислят развей праха в сметките), това е цялата работа… Покажи целия коментар »

Непримирим
Непримирим
21 септември 2020 20:48
Гост

БайУй още не си е казал думата. А колко ли пък му разбира тиквата от тези Валерки , за това ще ги остави да ручат.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 9:56
Гост

Солидно представяне на Каракачанов и компания. Ами дано мине

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 9:55
Гост

Щастие за Съдебния изпълнител.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 9:55
Гост

Поскрепям и аз предложението. По-добре е да се толерира доброволното, а не принудителното

Златимир
Златимир
21 септември 2020 9:55
Гост

Дай Боже всеки ден да има за какво да ни хравлят от ЕС. Обаче лошото е, че не е точно така. НЕ е точно така…

Кольо
Кольо
21 септември 2020 21:12
Гост

Колко глоби отнесе нещастният данъкоплатец.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 9:54
Гост

Искат да кажат, че тук се е свършило нещо, което да ни е приближило до нормалните страни>? Не мога да повярвам.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 9:54
Гост

Изчоплена работа. Това можеха да го свършат още по Симеоново време

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 9:53
Гост

Ами като не можем да скъсаме с порочните практики да крадем и да се рушветираме, то поне да приемем по-леките практики, които са доказано работещи в Европа, в други отрасли от живота.

Меркелов
Меркелов
21 септември 2020 21:15
Гост

Всички знаят, че българите са крадливо племе.

Englishman
Englishman
21 септември 2020 9:53
Гост

Да не бързат в Европа да ни поздравяват, че то предстои да се приема това. Да става закон

Димитриев
Димитриев
21 септември 2020 9:52
Гост

Ами освен да поздравим ОП. Явно са направили така, че да се харесаме на европейците и това е модерна практика там

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 9:52
Гост

От заглавиетто останах с впечатление, че не се радват на промените, а то обратното

тежката артилерия
тежката артилерия
21 септември 2020 9:50
Гост

Дичев хвърля в битката тежката артилерия, но накрая може да изгори чисто конюнктурно – като разпуснат парламента