Безпрецедентна акция на прокуратурата и полицията в президентството приключи с арести на секретаря на държавния глава Пламен Узунов и съветника му Илия Милушев. И събра вечерта стотици на протест в подкрепа на Румен Радев.

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова слязоха при гражданите. А държавният глава говори за мафията, която e превзела държавата.

Разследващите влязоха сутринта в президентството заради две разследвания, свързани с хора от екипа на Румен Радев.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че се извършват претърсвания и изземвания от два кабинета в администрацията на държавния глава, като едното е известното вече разследване за търговия с влияние, което се води от Специализираната прокуратура и е свързано с Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Другото разследване е на Военно-окръжната прокуратура и е за изнасяне на класифицирана информация от друг съветник на президента – Илия Милушев.

Междувременно първо Пламен Бобоков, а след това и Узунов, и Милушев бяха задържани за 24 часа по Закона за МВР по делото за търговия с влияние.

По това дело Бобоков още няма обвинение, каза адвокатът му Ина Лулчева. „Това е опит за лична разправа с Пламен Бобоков, за когото първоначално прокуратурата, а после и съдът, с влязло в сила определение, приеха, че няма опасност да се укрие или да извърши престъпление. Но когато продължи да изразява активна гражданска позиция, се мина към едно задържане в нарушение на закона“, каза тя пред „Лекс“. Лулчева визира факта, че Бобоков, който е обвиняем по делото за отпадъците, по което в ареста е брат му Атанас, е на свобода срещу гаранция от 1 млн. лв., а по наказателното производство за търговия с влияние не му е повдигнато обвинение. Пламен Бобоков беше на разпит по него във вторник.

Другото разследване, заради което прокуратурата влезе в президентството днес, е за изнесени материали от Държавната агенция „Разузнаване“ (ДАР) от страна на президентския съветник Илия Милушев.

„По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник представя доброволно материали с гриф по закона за защита на класифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво има още в тази каса, нали така? И не може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитвано и на третия или четвъртия път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени, с гриф са, от Държавна агенция „Разузнаване““, каза главният прокурор.

От президентството съобщиха само, че в 9.00 часа представители на прокуратурата, МВР, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийския военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция.

„Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата“, посочиха от прессекретариата на държавния глава.

https://twitter.com/IvanGeshevPG/status/1281213836113186817

„След като са получили разрешение от съд, значи е извършен анализ, че това е законосъобразно и правилно“, отвърна Гешев.

Междувременно от ДАНС съобщиха, че са отнели разрешението за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на Илия Милушев, а на Пламен Узунов е отказан такъв.

„В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“, се казва в съобщение на агенцията.

По-късно от Военно-окръжната прокуратура обясниха, че по разследването за разгласяване на държавна тайна, освен Милушев, са обвиняеми още трима души. Единият е бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) и също е арестуван днес за 24 часа, а останалите са били задържани по-рано, но съдът ги е оставил под домашен арест.

Първоначално Милушев бил разпитан като свидетел, но след извършена компютърно-техническа експертиза на иззетия му телефон, разследващите установили, че в него има информация за Държавна агенция “Технически операции”.

Съветникът доброволно предал четири документа, които били нерегламентирано изнесени от ДАР. Според Агенцията те съдържат информация, представляваща държавна тайна. Милушев обяснил, че ги намерил в служебната си каса в кабинета на сградата на президентството.

„Е, защо да е безпрецедентно? Има разрешение на съд. След като беше нормално да влезеш в МОСВ и да излезеш с министъра, а след това и със зам.-министъра…“, каза Гешев, след което припомни и арестите в ГДБОП и в Държавната агенция за българите в чужбина.

„Какво е по-различно президентството от другите държавни институции. Единствената разлика е, че единственият недосегаем в България е президентът, защото има пълен имунитет. Секретар и съветник нямат имунитет и е нормално да бъдат разследвани, когато колегите са преценили, че има доказателства за извършени престъпления“, обясни главният прокурор. След това той добави, че прокуратурата не се притеснява да разследва хора от високите етажи на властта и заяви:

Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за президент, за Доган, за Пеевски

Действията на прокуратурата идват ден, след като президентът Румен Радев направи изявление заради инцидента между лидера на „Да, България“ Христо Иванов и служители на НСО край парка „Росенец“. Иванов беше изблъскан в морето от служителите, за които президентът призна, че са от НСО и призова и прокуратурата да започне проверка.

„Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички. Както знаете, наближава година на избори. Явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано. Ако наричате това инцидент, опитът на един засега неуспял политик да щурмува Зимния дворец, това, което мога да констатирам е, че за момента този опит е неуспешен поради няколко причини. Най-малко това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин (Керенски – бел.ред.), той е с гумена лодка, а не с Аврора, явно се опитва да установи работническо-селска власт. Ситуацията, която видях вчера, беше смешна, а поведението им, ако това са били служители на НСО, е проблем на други институции“, каза Гешев.

Малко по-късно стана ясно, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е разпоредила на трима министри и на шефа на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) да проверят незабавно лично и по документи планираните и извършени строежи в местността „Аркутино“ и в парка „Росенец“.

В най-кратък срок министрите на регионалното развитие, на околната среда и на туризма и ДНСК трябва да установят „дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж“. Освен това трябва да се провери дали са предприети мерки за защитата на държавната собственост, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морския плаж там, попадат ли съответните имоти в защитени зони по Закона за биологичното разнообразие, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, извършени ли са строежи. „В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.“, уточняват от ВАП.

От там посочват, че преписката е по информация в медиите за неспазване на правни норми, които защитават изключителната държавна собственост и уреждат изискванията за опазване на зони според българското законодателство.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 0:06
Гост

Той не бил Каренин, а Керенски. Една куха лейка с необятно празно пространство под каскета откъде да знае това? Нищо, че не е чел нищо от това, а са му го написали сценаристите, требе си поне малко акъл да го понаизусти. Ама важното е да арестуваме свободомислещите, които водят на показ неземната ни тъпота и наглост…

До лекс
До лекс
09 юли 2020 22:45
Гост

Лекса, малко неточно сте преписали изказванията на каскета. Написали сте това: „Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички. Както знаете, наближава година на избори. Явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано. Ако наричате това инцидент, опитът на един засега неуспял политик да щурмува Зимния дворец, това, което мога да констатирам е, че за момента този опит е неуспешен поради няколко причини. Най-малко това не е Зимния дворец, вътре не е Керенски, той е с гумена лодка, а не с Аврора, явно се опитва да установи работническо-селска власт. Ситуацията, която видях вчера, беше смешна, а поведението им, ако… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 22:16
Гост

Интересно ми е дали утре лицето на българското Гестапо ще се върне в София да посрещне протестиращите или ще продължи да се крие в някое село, ловейки крадци на кокошки. Предстои да видим кой колко го е страх от народната любов.

Льольо
Льольо
09 юли 2020 21:27
Гост

Каскета вместо да пише глупости в twitter, да си смени каскета с друг с цвят кафяво. Да сложи и такава риза и лента на ръкава със свастика. Не е зле да пише в туитър кога ще влезе и в сградата на Министерски съвет. И да прочете, ако може да гледа изпод козирката, какво се е случило с Ернст Рьом, след като е свършил основната работа.

мутрофоб
мутрофоб
09 юли 2020 19:20
Гост

Замирисва на барут и кръв ! Двамата мафиотски боса (корифея от с.Дръндар и дебелия плужек), които въртят политици и народ на пръста си от години заслужават участта на Мусолини.

Каскетен фен
Каскетен фен
09 юли 2020 19:06
Гост

Това много ме изкефи : „По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник представя доброволно материали с гриф по закона за защита на класифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво има още в тази каса, нали така? И не може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитвано и на третия или четвъртия път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени, с гриф са, от Държавна агенция „Разузнаване““, каза главният прокурор“ Според каскета щом предаваш доброволно документи (дори и с гриф по ззки да… Покажи целия коментар »

Бай Ганьо
Бай Ганьо
09 юли 2020 18:26
Гост

Е явно беше възпрепятстван свободния достъп до морския бряг, това всички го видяха, какво точно ще проверява ВАП в това отношение- дали видеото не е фалшиво ли?

Загрижен за държавата
Загрижен за държавата
09 юли 2020 15:27
Гост

Бившето Бюро за защита на свидетелите отдавна не защитава свидетелите, а ги преследва-да не би случайно да се разприказват за далаверите на Гешеф и компания. Сега вече това е личната мутренска бригада на Гешев. И да питам -в какво качество са в президенството ? Тяхната задача е да защитават лица, застрашени в хода на наказателното производство, а не да провеждат претърсвания ,изземвания и арести ! Или може би гешефтарите се чувстват застрашени ,когато отиват в президенството ?
ПИТАМ колегите прокурори -ОСТАНАХА ЛИ ПРОКУРОРИ ИЛИ ВСИЧКИ СТЕ ГЕШЕФТАРИ

Загрижен за държавата
Загрижен за държавата
09 юли 2020 15:23
Гост

Поредното, очеизбождащо ,доказателство, че прокуратурата е слуга на ДПС ,Доган и Пеевски !! Щом като Президента поиска разследване на резиденцията на Доган -веднага гешефтарите нахлуха в Президенството. ХОРА, ОПОМНЕТЕ СЕ !!! СТАНЕТЕ ДА ИЗРИНЕМ ТАЗИ ПАСМИНА ,която е завладяла държавните институции и е срам за България !! Прокуратурата незабавно да бъде извадена от съдебната система !!! Незабавно да се закрията нейните придатъци, наречени специализирани „съдилища“- те са срам за истинските съдии!

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 13:37
Гост

ПОРЪЧКОратурата в целия си „блясък“! Вместо да разследват заграбеното парче публична държавна собственост, „апортирано“ в Догансарай на морето и бруталните действия на мутрите от НСО с диагоналките, те търсят саморазправа с неудобните им. В полза на началника им в Догансарай, разбира се.

Коко-Роко
Коко-Роко
09 юли 2020 13:06
Гост

Първо. Снимката в статията – пак ли тая брадата маймуна от Бюрото по охрана, дето се изживява като Рамбо и ходи окичен с пищови … в Президентството. (малко на преврат мяза, ама само мяза)
Второ – някой да даде урок по история на нашата радост, че със завземането на Зимния дворец пада властта на временното правителство, т.е. той признава, че от Росенец се управлява България ли?

анонимен
анонимен
09 юли 2020 13:11
Гост

Този с брадата явно е фен на филма „Лоши момчета 2“ и копира един от героите от спецчастите 🙂 Само да уточня, че филмът е от 2003 г.

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
09 юли 2020 13:14
Гост

А баш, демек именно, Султана на Герберистан е вбесен от наглостта да му нарушат покоите и изпраща потеря – регионален башибозук да вкарат ред. Ама не знаят къде са попаднали тоя път. Опааа, някой сега се нахендри.

Коко-Роко
Коко-Роко
09 юли 2020 13:35
Гост

Тоя брадатия го бяха разкостили още на снимките от ареста на зам.миснистъра на екологията някакви пичове, контрактори. От къде му била шапчицата, от кой сайт, колко струва, коланчето му, че било „тактикъл“ ами не полицейско, пищова на какъв скрит кобур бил. Че имал кит за бърза помощ, които не знам си какво. Накрая излезе, че целият е една сбирщина от рамбовски сайтове и половината неща са му ненужни, при положение, че трябва да действа като лична охрана …

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
09 юли 2020 12:49
Гост

Тук вече минаха границата и ще стане тепърва мнооооого интересно.

Цецо
Цецо
09 юли 2020 11:58
Гост

Нашето слънце с каскета бил роден поет, бе! Как образно само разказва.

Михаил
Михаил
09 юли 2020 11:23
Гост

Ей, Борисов се ядоса. А Гешев вече прекслява с ПР.

Любо
Любо
09 юли 2020 11:18
Гост

Иван Гешев, бил в Габрово заради акция срещу битовата престъпност, разбираш ли.

Лазар
Лазар
09 юли 2020 11:21
Гост

Този човек така и не си оправи приоритетите

БЛЮ
БЛЮ
09 юли 2020 10:35
Гост

Ах България България, земя пълна с БОБ!

Боко
Боко
09 юли 2020 11:59
Гост

И тикви.

Боби Босов
Боби Босов
09 юли 2020 10:35
Гост

Искаме справедливост!

Haralampi
Haralampi
09 юли 2020 10:35
Гост

Трагедия. С това ще гърмят новините днес за да ни разсеят от Ковида

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 11:06
Гост

По-скоро новините гърмят за Ковид, за да разсейват хората от случващото се.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 11:59
Гост

Ама баш. Взе да ми идва повече тази истерия около пандемията.

Фердинанд
Фердинанд
09 юли 2020 10:34
Гост

Нищо вече не ме изненадва. И това е лошото. Защото това ми мяза на личностни междуособици

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 10:34
Гост

Ае споко. Радев опонент ли е на Борисов? Да. Значи скоро чакам да се правят проверки и в телевизия 7/8ми и в партията на Манолова, и онова келеме Вапцаров, която е свързвана с Божков.

Филипа
Филипа
09 юли 2020 10:33
Гост

Трагедия. И какво очакват да намерят там? Или очакват да обвинят накрая и президента? Не го харесвам, но това ако стане е чисто разчистване на сметки.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 12:01
Гост

Захапят ли бухалките на Делианчо са като мелези между акула и питбул. Мафия.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 10:32
Гост

Пълна пародия е това управление на страната ни. И сега Гешефатурата изпълнява поръчки

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 10:32
Гост

Всякакви чупки се правят само и само да се угоди на Бате ви Бойко Борисов

Asparuhov
Asparuhov
09 юли 2020 10:32
Гост

А за един приятел питам, ще влизат ли и в министерски съвет или в министерство на финансите при Влади?

Zeta
Zeta
09 юли 2020 10:31
Гост

Ох стана тя дебела…