Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с поредна декларация в защита на независимостта на държавното обвинение, а този път тя е заради изказвания на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов от последната седмица.

Кадровиците отбелязаха, че става дума за твърдения за „нарушаване на Конституцията и отказ на прокуратурата да изпълнява законно установените си правомощия и обслужване на политически интереси“.

Декларацията е в отговор на реакциите на Румен Радев и Бойко Борисов по повод действията на прокуратурата във връзка с разследването на търговия с влияние срещу бизнесмена Пламен Бобоков. През последните седмици от държавното обвинение многократно огласиха данни от досъдебното производство, като разпространиха част от кореспонденцията на Бобоков с различни хора, сред които и президентският секретар Пламен Узунов.

Последната засега комуникация, която беше публично оповестена, обаче засягаше самия Румен Радев. От нея стана ясно, че Бобоков му е писал, а отговорите на държавния глава бяха заличени. По този повод на 3 юли президентът призова прокуратурата да огласи пълния чат между него и бизнесмена. Радев каза още, че „прокуратурата подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта“.

Същевременно пък в телевизионно интервю в края на миналата седмица Пламен Бобоков показа своя комуникация с премиера Бойко Борисов. Това стана повод министър-председателят да бъде призован като свидетел по същото разследване за търговия с влияние. Разпитът се състоя вчера като на излизане от Специализираната прокуратура Борисов заяви: „За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития, но това си е тяхна работа“.

Тези изказвания на Радев и Борисов са в основата на днешната декларация на Прокурорската колегия (пълния текст виж тук).

В нея се казва, че кадровиците няма да допуснат прокуратурата да бъде въвлечена в институционални и политически противопоставяния.

За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост, внушения и обвинения към Прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи„, изтъкват членовете на ПК на ВСС.

В декларацията се заявява още, че в противовес на добрия тон и дължимото етично поведение към магистратите, както и в нарушение на основни демократични принципи, без факти и доказателства продължават да се отправят квалификации и твърдения, свързани с дейността на прокуратурата и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт.

Ако има факти и доказателства срещу прокурори, които нарушават конституционните си правомощия, пишат кадровиците, то трябва да бъде сезиран Инспекторатът към ВСС.

Декларацията завършва с думите, че колегията изразява категоричната си подкрепа за прокуратурата и призовава съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Загрижен за държавата
Загрижен за държавата
10 юли 2020 1:29
Гост

НЕЗАБАВНО : 1.Премахване на прокурорската колегия при ВСС -това не са независими прокурори, а подлоги на Гешев, предназначени да прикриват безочливото му поведение. 2.Изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Задачата на прокуратурата е да е адвокат на държавата в спора с адвоката на подсъдимия пред арбитъра (съда). Затова прокуратурата ьнама място в съдебната власт. Нейното място е в изпълнителната власт или държавна адвокатура 3.Закриване на специализираните „съдилища“. мен ,като редови съдия от 25 години ,ме е срам, че гумените печати в тези учреждения, се наричат съдии. Впрочем ,не знам дали сред тях изобко има съдии или всички са бивши полицаи… Покажи целия коментар »

Марин
Марин
08 юли 2020 17:45
Гост

По принцип тази колегия обезсмисли декларации те, защото се използват срещу всички и за всичко. Но в случая ще кажа, че е правилна позицията да се реагира и на двамата

Гост
Гост
08 юли 2020 16:09
Гост

Първо Прокуратурата не трябва да е в съдебната власт. Същата е ползва от рестриктивни правомощия, които обаче са само на подготвителната фаза на наказателното производство. В съдебната фаза, която е същинската е само страна в производството и е равнопоставена, като за разлика от защитата, понеже тя повдига обвинение и го поддържа, следва и да го докаже, е там връзката се къса.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 15:26
Гост

Добре е от време на време да се напомня на прикриватурата ни за конституционната й мисия.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 16:14
Гост

За едни прикриватура, за други поръчкоратура. Важното е дебелобузестите и кухокаскетните мафиоти да са доволни, българският народ и българският закон мишките ги яли…

Василева
Василева
08 юли 2020 15:04
Гост

Да ни имам държавата,щом това ни е прокуратурата

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 15:21
Гост

Радев добре им го каза. Ама Гешев надали ще се промени.

Деница Р
Деница Р
08 юли 2020 15:03
Гост

Тия разпри между Радев и Борисов по време на Пандемия са толкова не на място, че думи нямам

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 15:22
Гост

Е, не виждам какво им пречи пандемията.

Сну
Сну
08 юли 2020 15:03
Гост

Да ми хванат за Снуто дето го нямам. В тая прокуратура сякаш само Сийка Милева си върши работата

димо
димо
08 юли 2020 15:23
Гост

Точно пък тя ли? Какво направи според вас в последно време?

Пежин
Пежин
08 юли 2020 15:02
Гост

Ма някой вярва ли на прокуратурата и на Иван Гешев?

Qnef
Qnef
08 юли 2020 14:59
Гост

Да бе вярваме и че е действала законно и не прикрива никого. Това тук не се е случвало никога

RisteV
RisteV
08 юли 2020 14:59
Гост

Прокуратурата може да се сравнява с която си иска по света, но е по-зле от Румънската. В някой отношения наистина сме по-добре от РУмъния, примерно магистрали и пътища и да не ни се вярва е така, а също може би и техника в някой болници, но за прокуратура няма база за сравнение.

Dimitrina F
Dimitrina F
08 юли 2020 14:58
Гост

Айде тая прокуратура да ми покаже как един път е обвинила настоящ и активен министър или депутатин и той след нейно обвинение и разследване е стигнал до затвор…

Емилиева
Емилиева
08 юли 2020 14:57
Гост

Бе каквито и декларации да изказват е ясно, че се покриват интересите на ГЕРБ и Борисов. Това е.

анонимен
анонимен
08 юли 2020 15:02
Гост

Жалка прокурорск0-слугинска колегия.

Drob4ev
Drob4ev
08 юли 2020 14:57
Гост

Да, край нямат изказванията. Защо ги правят? Да кажат, че действат по закон ли? Еми не ми се вярва да е така

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 15:24
Гост

Тиквуций го прие особено лично.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 14:56
Гост

Ма вярно е поредното….