Пловдивският Апелативен съд отмени оправдателната присъда на бившия директор на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Красимир Вальов, обвинен за нарушения на закона при покупката на томограф с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС. Според магистратите от действията на Вальов са последвали значителни щети за лечебното заведение. Магистратите осъдиха на 3 години затвор условно, с изпитателен срок от 5 години, и глоба в размер на 2000 лв.

Новата присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред ВКС на Република България.

Първоначално Красимир Вальов беше признат за невинен през 2018 година от Окръжния съд в Пловдив по всички повдигнати обвинения за безстопанственост и покупка на скъпа апаратура. Прокуратурата обаче обжалва решението и се стигна до новата присъда, произнесена днес.

Делото срещу Вальов се води за това, че на 31 август 2016 г., като управител на Онкото, не е положил достатъчно грижи за възложената му работа, като без да проведе пазарни консултации и без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара за цените на томографите, е открил обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ – Пловдив ЕООД“ с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС. Поръчката завършила със сключването на договор, въз основа на който бил доставен томографът, струващ 898 000 лева без ДДС.

Скандалите около въпросната инвестиция на КОЦ-Пловдив стигнаха до тогавашния здравен министър Петър Москов и премиера Бойко Борисов, след като управителят д-р Красимир Вальов бе обвинен в покупка на техника на завишени цени.

Д-p Вальов стана управител на Онкото през юни 2015 г. В началото той бе посрещнат с неодобрение от колектива, но успя да потуши страстите. Вальов обаче остана на поста малко повече от година след разразилата се медийна атака срещу него с обвинения за извършване на ненужни манипулации на пациенти с цел получаването на пари по скъпи пътеки.

В крайна сметка на 24 ноември 2016 година д-р Вальов подаде оставка, което бе приета от Общинския съвет в присъствието на медици от Онкоцентъра, дошли да защитят шефа си. За временно управляващ диспансера бе назначена проф. д-р Марияна Янева, начилник на Лечетерапевтичия комплекс на КОЦ.

Сълза от Тотев след оставката

Как се чувства кмет, когато му се обади министър с думите: Или му режете главата на управителя, или ви спирам клиничните пътеки. Така бившият кмет на Пловдив Иван Тотев обясни невъзможността да спаси д-р Вальов на поста след скандала около закупуването на скъпия томограф. А докато бранеше фаворита си, Тотев няколко пъти повтори: когато става дума за здраве и особено за онкоболните, парите са без значение. По-късно обаче не си направи труда да отстоява този принцип при изпълнението на инвестиционната програма на КОЦ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar