Владимир Каролев отива на съд за нарушаване на карантината по време на извънредното положение и за подбуждане на обществото към извършване на престъпление. Днес Софийската районна прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия столичен общински съветник по два текста от Наказателния кодекс – чл. 355, ал. 2 и чл. 320, ал. 1.

След обявяването на извънредно положение у нас на 13 март заради пандемията от Covid-19 и ограничаването на влизането и излизането от областните градове, Каролев предприе пътуване от София до Разлог. За да напусне столицата, което към онзи момент беше разрешено само по неотложни причини, Каролев представил декларация на временните КПП, с която сам се командировал в хотелски комплекс в Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“.

Там обаче той е бил задържан, след като прокуратурата се самосезирала от негови собствени публикации във Фейсбук, в които обяснява как е избрал откъде да напусне столицата, начина, по който е преминал през КПП и коментира пренебрежително предприетите противоепидемични мерки.

Столичната полиция установила, че той действително не е на домашния си адрес и е проверила как е напуснал града.

Разследването констатирало, че пътуването на Каролев въобще не е било неотложно и е в нарушение на заповед на здравния министър от 20 март 2020 г., в която се казва: „През контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица, само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес“.

От прокуратурата установили още, че хотелският комплекс, в който Каролев се самокомандировал, има действащ управител и именно този факт изключва хипотезата за неотложност на пътуването. Освен това, самият Каролев не е бил открит и в комплекса, което според държавното обвинение показва демонстративно незачитане на установените правила срещу разпространението на коронавируса. Заради това срещу него беше повдигнато обвинение по чл. 355, ал. 2 от НК, според който за нарушаване на мерките срещу епидемия, пандемия или извънредно положение се предвиждат до пет години затвор.

Що се отнася до второто обвинение – за подбуждате на обществото към извършване на престъпление (чл. 320, ал. 1 от НК), то е заради публикациите на Каролев във Фейсбук, където „описателно посочил разходките между Разлог и Банско и указал по какъв начин другите хора могат да заобикалят и нарушават забранителните мерки, посочени в заповеди на министъра на здравеопазването“.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наблюдател
наблюдател
24 юни 2020 13:25
Гост

Злобните коментари срещу тази и други обществено известни личности хванати в някакво нарушение или престъпление, са израз на безпомощност и неудовлетвореност от собственото битие. Жалко е, че българското робско племе, което иначе си въобразява че е народ, хаби енергия напразно, вместо да я употреби срещу своите потисници. Същите тези, които го опростачиха, обедниха, които прогониха децата му в чужбина и които ще го загробят. И тогава по нашите земи ще се заселят правилните племена, както казва Валентин Вацев.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2020 13:48
Гост

На българите изобщо не им пука дали са потиснати или не, и дали имат основни човешки права или не. Българите единствено искат да виждат, че някой друг е по-потиснат, репресиран или угнетен от тях. И всичко е наред за тях.

адвокат
адвокат
24 юни 2020 16:43
Гост

Напротив- наказателната отговорност в България е лична- съгласно НК. Освен това, е време общинските съветници/ бивши и настоящи/ от СОС да знаят, че НЕ СА ненаказуеми и НЕ СА НЕДОСЕГАЕМИ за законите на Р. България и че след като се докаже, че са извършили противоправното деяние, в което са обвинени, ще си търпят наказателните последици и още как! Впрочем, обв. каролев категорично отхвърли възможността за споразумение със съда/ респ. прокуратурата/ още в момента, когато му беше образувано досъдебното производство и той е бил уведомен за това. Дано сега да се счете отново за по-велик от от колегите- негови защитници, егото… Покажи целия коментар »

Асен
Асен
24 юни 2020 12:41
Гост

Поредният, който се счита за богопомазан.

Съд!
Съд!
24 юни 2020 12:42
Гост

Потъпкал е както закона, така и елементарни морални ценности.

Ася
Ася
24 юни 2020 12:41
Гост

А колко хора само спекулираха с тези декларации.

Филипов
Филипов
24 юни 2020 12:39
Гост

Ще ми се най-накрая един такъв властимащ, който се пъчи като герест петел да си понесе последствията.

Кирил
Кирил
24 юни 2020 12:38
Гост

И той е бил столичен общински съветник! Какъв пример дава само.

Димитър
Димитър
24 юни 2020 12:36
Гост

Най-накрая! Този е за ефективна присъда.

Харизанов
Харизанов
24 юни 2020 11:53
Гост

Ще стискам палци да те осъдят, сладур!

Цецо К
Цецо К
24 юни 2020 11:52
Гост

Уви такива елементи ражда милата ни татковина. Нахални и нагли!

Gerova
Gerova
24 юни 2020 11:52
Гост

На мен що не дойде да ми казваш как да не се спазва закона? Да ти отпера един хубав шамар

Сидеров
Сидеров
24 юни 2020 12:43
Гост

Не така с лошо.

Кирилова
Кирилова
24 юни 2020 11:51
Гост

Банско и указал по какъв начин другите хора могат да заобикалят и нарушават забранителните мерки, посочени в заповеди на министъра на здравеопазването“.

Само заради ето това нещо той трябва да лежи поне 5 години в затвора и да се храни с ориз и вода! Ето това е! Защото не може ти да казваш как да не се спазва закона. Подбудител мръсен!

Живко
Живко
24 юни 2020 11:51
Гост

Халал да му е. Да се научи, че се спазват законите. Защото такива, като него са свикнали, че с връзки всичко става!

RisteV
RisteV
24 юни 2020 11:50
Гост

Ми това е поредния сметнал, че е повече от държавата и повече от обикновените си сънародници!

Авигел
Авигел
24 юни 2020 11:50
Гост

Браво Лекс. От няколко дни чета въпроси какво стана с тоя индивид. Защото си затраяха всички. БРаво, че пишете за него и така ни става ясно, че той си е подсъдим и се надяваме да влезе в затвора даже. Не може да важи закона за нас хората, ама такива, като КАролев да си правят каквото си искат

Стаматова
Стаматова
24 юни 2020 11:49
Гост

Ох да не злорадствам ма много готина новина. Тоя толкова не го харесвам, ма е толкова мазен. Айде сега заради тарикатщината си да иде на съд. Друг е въпроса дали няма приятели и дали няма да се измъкне.

Есмералда
Есмералда
24 юни 2020 11:48
Гост

Хахаха – щото е много ербап. Щото от тия общински съветници и кметове, дето всички имат бизнес. КАк пък всички във власта имате бизнес бе да ви се невиди. Как пък няма някой да е счетоводител или месар и да е в СОС! ?

Бобо
Бобо
24 юни 2020 11:48
Гост

Еее една добра новина най-после. Оправи ми деня.