Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е разпоредил вътрешна проверка за това как съдебно решение, което не е подписано и не е обявено, е „излязло“ от съда и е стигнало до бизнесмена Пламен Бобоков чрез президентския съветник Пламен Узунов.

От ВАС обясниха, че целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията. Срокът за извършване на проверката е 7 дни.

В петък прокуратурата разпространи снимки от комуникация между Пламен Бобоков, от една страна, а от друга – Пламен Узунов и прокурорът от Русе Николай Николов.

От тях става ясно, че Бобоков е обсъждал решение на ВАС със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента. Бизнесменът се интересувал от съдебното разрешение на казуса с либийския танкер BADR от края на 2018 г. Тогава корабът беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като „Морска администрация“ и Гранична полиция съдействали на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът – върнат на държавната либийска корабна компания. До тази развръзка се стигна след решение на тричленен състав на Върховния административен съд с председател и докладчик Ваня Анчева и членове Даниела Мавродиева и Калина Арнаудова, от началото на 2019 г., който отмени забраната за отплаване на танкера. Именно то е обсъждано между Бобоков и Узунов.

Още през декември 2018 г. Бобоков си пише с предполагаемия секретар на президента, изписан в телефона му като “Prezident-Pl. Uzunov“.

На 27 декември Узунов изпраща поредица от съобщения на Бобоков: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“.

В отговор Бобоков казва: „Разбрах“. На същия ден получил и снимка на диспозитива на съдебното решение, очевидно разпечатано на хартия, с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“. На 3 януари 2019 г. изпратил на Бобоков линк и към решението на ВАС, излязло в първия работен ден на годината (виж решението тук). От прокуратурата подчертават, че публикуваният съдебен акт напълно съвпада с изпратения от Узунов текст още на 27 декември.

Заради този случай в петък беше разпитан и секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента.

А Пламен Бобоков обясни в неделя пред бТВ, че не знае откъде президентският съветник знае как ще се произнесе ВАС и допълни: „Може да е имал връзки в деловодството“.

Собствения си интерес към произнасянето на съда по казуса с танкера обясни така: „Ние имаме огромни интереси в Африка, ние сме компания с големи инвестиции зад граница. Това е грозен казус, заради който България скоро ще бъде обявена не само за бандитска, но и за пиратска държава. Аз от 10 години имам бизнес в Либия. Ние работим с либийската национална петролна компания БРЕГА. Беше ми казано, че в случай че и последната инстанция на съда се произнесе против либийския интерес, България ще влезе в черен списък и щеше да бъде забранен бизнес с български компании. Аз просто исках да разбера дали има смисъл да се ходи до Либия, защото там имам хора, имам представители – дали има въобще има смисъл да сядаме и да се разбираме с нашите партньори“.

Започва проверка и на русенския прокурор

Комуникацията на Бобоков с Николай Николов пък е била във връзка с избора на окръжен прокурор на Русе, в който той участва, но не беше избран. Вчера бизнесменът призна, че е ходатайствал и не намира в това нищо укоримо.

„Там става дума за ходатайство за един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото друг човек е прокурор на тази позиция“, каза Бобоков.

Днес обаче главният прокурор Иван Гешев е разпоредил цялостна проверка на дейността на Николов за последните три години. Тя ще обхване всички възложени му преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения. Ще се проверява и евентуалната му връзка с Бобоков и с негови фирми. Проверката трябва да приключи до 10 юли.

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка и за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от Николов. От държавното обвинение подчертаха, че ще са безкомпромисни при констатирани случаи на нарушения или престъпления, извършени от прокурори, независимо от тяхната длъжност и ранг.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Осморката
Осморката
22 юни 2020 12:26
Гост

Ние не знаем как може скрити документи да стигнат до този, до когото не трябва. Нямаме идея. Такива неща в БГ не се случват

Златимир
Златимир
22 юни 2020 12:25
Гост

Разграден двор ни е системата.

Десислава
Десислава
22 юни 2020 12:24
Гост

Човек, то няма държава бе. Всичко от всяко място може да се изнесе. Защо да не може? И ще го хванете него, ма това, че настоящи депутати правят същите машинации на никой не му дреме

Боби Босов
Боби Босов
22 юни 2020 12:25
Гост

Да, сега съдят бивш финансови министър. Ема той тоя чеп е в САЩ и му дреме на…

Кирчева
Кирчева
22 юни 2020 12:24
Гост

Тоя бизнесмен, дето не го бях чувал досега има дебели връзки явно

Manoleva
Manoleva
22 юни 2020 12:23
Гост

Дано проверката наистина покаже.

Гаверон ще се изкаже!
Гаверон ще се изкаже!
22 юни 2020 12:23
Гост

Няма човек и дори дете, които да не знаят, че тук нещата стават срещу определена сума. Нали разбирате? Така е за всичко

Анонимен
Анонимен
22 юни 2020 12:22
Гост

Слабоумният трол на Пеевски се опитва да инсинуира долу, че някой случаен служител на ВАС е изпратил решението. Не позволявайте да бъдете лъгани по този безочлив начин. Оставка на Чолаков!

Димитрова
Димитрова
22 юни 2020 12:22
Гост

С връзки. Как може да стигне.

Gerova
Gerova
22 юни 2020 12:21
Гост

Е всички знаем как…

Димитров
Димитров
22 юни 2020 12:15
Гост

Стига сте умотворили и предполагали. Резултатът от проверката ще покаже.

Вики
Вики
22 юни 2020 12:16
Гост

Може и съдия да е.

Живко
Живко
22 юни 2020 12:22
Гост

Е ще покаже. Какво ще покаже? Как всички са подкупни и срещу сума или услуга ще изнесеш всичко нужно.

Гери
Гери
22 юни 2020 12:13
Гост

Браво на Чолаков. А сега да видим коя леля от деловодството е продала това решение.

Пепи
Пепи
22 юни 2020 12:14
Гост

Бързо ще я пипнат. Всичко се записва в архив, който не може да бъде изтрит.

Филип
Филип
22 юни 2020 12:09
Гост

Президентският съветник Пламен Узунов си е превишил правата. Факт!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2020 12:15
Гост

Правата на президенсткият съветник нямат нищо общо с това. ВАС очевидно си постановява решенията, след като са одобрени от изпълнителната власт. Незабавна оставка на недоразумението Чолаков.

аз съм прост
аз съм прост
22 юни 2020 12:01
Гост

Не може да се разпространяват съдебни решения преди да са постановени. Обаче без да познавам ит системата на ВАС съм сигурен, че всеки може да отвори и да види проект на решение на чужд състав и под всеки имам предвид не само съдия, а и служител. Тъй че… какво да говорим.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2020 12:03
Гост

ами прост си – проблем ще има ако съдията си изпрати решението на бизнесмена и го пита – пич, така ОК ли си?, а не когато вече е ясен диспозитивът и изтече някак си

снуб доги дог
снуб доги дог
22 юни 2020 12:11
Гост

Е, очевидно е, че в този случай не е така. ВАС поправи една колосална грешка и реши правилно случая.

ВКС
ВКС
22 юни 2020 12:10
Гост

Глупости! Сиситемата им е като нашата. А и нали се гледат логовете.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2020 12:18
Гост

Мисля, че е безотговорно и несериозно да се намеква, че някой друг, а не именно въпросният състав е “разпространил” проекта на решението. Тук става въпрос за предварително съгласуване на самото решение с хора, които нямат нищо общо със съдебната система. Оставка на Чолаков!

spoko
spoko
22 юни 2020 11:55
Гост

Решението на ВАС по този случай е правилно и дори диспозитивът да е излязъл с два-три дни по-рано, какво от това. Когато съдът може да защити тезата си с аргументи, какво е в самото решение, не виждам поводи за притеснения.

Мартин
Мартин
22 юни 2020 11:57
Гост

Това е поредното доказателство за избирателното действие на прокуратурата. Решава да разпространи снимки от някаква комуникация и обявява, че разследва изнесеното. А онова, което Божков обяви за разменени съобщения с Владислав Горанов, защо не се проверява. Ега ти двойния аршин

Николета
Николета
22 юни 2020 12:11
Гост

Защото си пазят Горанов. Така е при Гешев.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2020 12:20
Гост

Не виждаш повод за притеснения за това, че съдът, който единствен упражнява контрол върху действията на изпълнителната власт, си изпраща решенията за предварително съгласуване със същата изпълнителна власт?!?! Оставка на Чолаков!

анонимен
анонимен
22 юни 2020 11:53
Гост

Вижда се, че става дума за снимка, а тя може да бъде направена от всеки. Ако беше съдия, нямаше да праща тази снимка. Така че Чолаков би следвало да бъде спокоен за магистратите. Ако се установи, че е служител, в което съм сигурен, то лесно ще излезе от ситуация

Кристина
Кристина
22 юни 2020 11:54
Гост

Въпросът е дали въобще може да се разбере кой го е направил. Единствено Пламен Узунов може да каже, но той няма да го направи

Анонимен
Анонимен
22 юни 2020 12:17
Гост

Прилича ми на изпечатан лист. И ако е така, няма да разберат кой е.

123
123
22 юни 2020 11:50
Гост

Очаквах Чолаков да разпореди проверка, защото той от самото начало защитава съда и съдиите и ще иска да знае как стоят нещата

Пипи дългото чорапче
Пипи дългото чорапче
22 юни 2020 15:45
Гост

Чолаков няма полезен ход в случая, освен да разпореди проверка.
В случая е ясно, че или съдия от съдебния състав, или самият Чолаков са разпространили решението. Не се нахвърляйте на деловодителите, защото неподписано решение не влиза в деловодството.
Същественото е не това, че решението е ясно няколко дни преди да бъде подписано и обявено публично, а това, че очевидно е съгласувано преди да се обяви.

Озадачен
Озадачен
22 юни 2020 17:51
Гост

Не схващам логиката. Значи деловодителите не могат да разпространят проект на решение, понеже нямат достъп до него, а Чолаков може. Защо?