Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени наложеното от Съдийската колегия (СК) на Висшия съдебен съвет (ВСС) наказание „забележка“ на Даниела Тошева от Софийския районен съд заради забавени дела. Основният мотив на съда да обяви решението на кадровиците за нищожно е, че СК на ВСС е иззела правомощие на друг орган, което не е предвидено в закона.

През лятото на 2017 г. тогавашният и.ф. шеф на СРС Стефан Милев внесе в Съдийската колегия предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Тошева за това, че в периода 2015 г. – 2017 г. неоправдано е забавила 249 дела, като не е изготвила актовете си повече от три месеца след последното съдебно заседание.

Дисциплинарният състав е предложил на СК на ВСС да прекрати производството в частта за забавяния в периода от 2015 г. до 30 септември 2016 г. поради изтичане на давността, а за останалата част да приеме, че съдия Тошева не е извършила нарушение. Предложението на състава е въз основа на цялостен анализ на работата на съдийката, който е показал, че тя не е проявила небрежност и нежелание за работа. Напротив – отнасяла се е отговорно и организирано към задълженията си, оставала е и след работно време, за да пише делата си, отложила е лечението на тежко заболяване, за да предотврати отсрочването на дела, изготвяла е актове и по време на отпуска си за временна неработоспособност и най-важното – въпреки всички препятствия, е успяла да осигури качествено и справедливо правосъдие предвид изключително ниския процент на отменени решения.

На 25 септември 2018 г. СК на ВСС обаче решава да върне част от материалите на председателя на СРС, който да накаже съдия Тошева със „забележка“.

Седмица по-късно – на 2 октомври, колегията вече е на друго мнение. Тя отменя решението си да изпрати материалите на Александър Ангелов и с 8 на 5 гласа решава сама да наложи наказание „забележка“ на съдия Тошева.

Следва да се отбележи, че към онзи момент – през 2018 г., от компетентността на административния ръководител, а не на СК на ВСС, е да налага това най-леко наказание. Наскоро ЗСВ беше променен и вече и Съдийската колегия може да налага „забележка“, но към момента на взимане на решение по случая със съдийката от СРС, кадровият орган нямаше такива правомощия.

Даниела Тошева обжалва наложеното наказание и през август 2019 г. тричленен състав на ВАС го отмени. В мотивите беше посочено, че ВСС няма право на оценка дали едно законодателно решение е целесъобразно, за да изземе правомощие на друг орган и обяви решението за налагане на наказание за нищожно. Освен това ВАС обяви за незаконосъобразно предхождащо решение на СК на ВСС, с което пък преписката по дисциплинарното производство срещу Тошева беше върната на председателя на СРС Александър Ангелов, за да я санкционира със същото наказание.

Петчленен състав на Върховния административен съд – Здравка Шуменска (председател и докладчик), Галина Солакова, Николай Гунчев, Емилия Кабурова и Мария Николова, потвърди решението на първата инстанция като споделя и доводите ѝ.

По-горестоящ орган не може да изземе за решаване въпрос от органа, овластен за неговото разглеждане и решаване, освен ако това е предвидено в друг закон, а в разглеждания случай, това не е предвидено. Следователно, правилен е изводът на съда, че Съдийската колегия на ВСС не е била компетентния орган за налагане на наказанието „забележка“ по чл. 308, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, поради което законосъобразно е обявила нищожността на решението й“, посочват петимата върховни съдии.

Нататък те добавят, че кадровият орган не е изяснил съдържанието на нарушението, тежестта му и формата на вината, освен това липсвали и мотиви за съставомерността на нарушението и за виновното поведение на Даниела Тошева. „От направените констатации за неравномерност в натоварването на магистрата и наличието на неяснота по отношение на отчетността от страна на ръководството на Софийския районен съд за съобразяване обективно индивидуалното натоварване на отделните съдии в този съд, не се обуславят изводи за противоправно виновно поведение на наказаната“, отбелязва ВАС и изброява всички усилия, които е полагала Даниела Тошева, за да изпише делата си. Акцентира се и на високото качество на актовете ѝ, като се посочва, че тя има изключително нисък процент на отменени такива.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
12 юни 2020 19:08
Гост

Поредният звучен шамар в лицето на „готин“ Стефчо! Опитът на комплексираното прокурорче за саморазправа с неудобни съдии като Тошева – една от малкото, които категорично отказаха да му играят по свирката – претърпя пълен крах. Адмирации за съдиите от ВАС, тъй като не се повлияха от силните на деня, а за съдията Тошева – искрени пожелания да бъде здрава и никога да не изневерява на принципите си.

Кики
Кики
12 юни 2020 13:15
Гост

Ей, като са се хванали за тази „забележка“! Едно си баба знае, едно си…

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 13:16
Гост

Чак стигат до петчленен състав на Върховния административен съд. Обаче добре им натриха носа.

Ники
Ники
12 юни 2020 13:11
Гост

Съдийската колегия определено си е превишила правата. Това е недопустимо.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 13:10
Гост

Въобще не се учудвам. По времето когато Стефан Милев беше шеф, всичко можеше да се очаква.

Zeta
Zeta
12 юни 2020 13:05
Гост

Успех. Дано се справи въпреки трудностите! Да е здрава!

Емилиева
Емилиева
12 юни 2020 13:04
Гост

Ужасно е да се заяждат така

Живко
Живко
12 юни 2020 13:04
Гост

Поздравления. Тя е добър професионалист и не заслужава тези циркове, които са и спретнали. Че и „забележка“ да и правят. Айде бе. Колко от тия васали седят селд работа/

Живко
Живко
12 юни 2020 13:03
Гост

Поздравления за професионализма на Даниела Тошева!!!

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 13:26
Гост

Откога да не си пишеш делата и да ги просрочваш с години, се определя като „професионализъм“? а инак във фейсбук пишем като луди.

Cancurov
Cancurov
12 юни 2020 13:03
Гост

Иди ми доди ми. Един път решилие дно, след седмица се отказали. Абее… тя жената явно е по-професионалист от оценяващите я.

Сен Жак
Сен Жак
12 юни 2020 13:02
Гост

Направи добро и го хвърли на… сещате се

Spiro
Spiro
12 юни 2020 13:01
Гост

Ами тя е достойна само за уважение. Професионалист.

Стаматова
Стаматова
12 юни 2020 13:01
Гост

В началото си помислих “ но как ще се бави доклад. Така може да бави с години, нарочно“. Но после видях, че тя дори е пренебрегнала не само свободното си време, може би и семейство, но и здравето си. А това е достойно за уважение. НЕ казвам, че е правилно, защото иначе човек прегрява и ако не се лекува не е добре, но е похвално, че е професионалист.

Занев
Занев
12 юни 2020 13:00
Гост

Жената явно е професионалист. Не бива да я закачат

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 13:19
Гост

Те не се занимават с магистратите, които наистина са за наказание, седнали нея точно да наказват.