Слави Трифонов прави втори опит да регистрира свой политически проект, след като веднъж съдът отказа да регистрира партия с името „Няма такава държава“ заради използването на цветовете на българския флаг в символа ѝ.

Днес Софийският градски съд (СГС) разгледа молбата на Трифонов за вписване на партия „Има такъв народ“. Символът на партията вече коренно се различава – името е изписано с тъмносини букви на светлосин фон.

Заседанието приключи след точно пет минути. Адвокатите на Трифонов – Николина Деспотова и Иво Атанасов, заявиха пред съда, че името на партията изцяло кореспондира с целите и задачите, залегнали в устава ѝ. Какви са те, не стана ясно, но пък адвокатите обърнаха специално внимание на името на проекта – „Има такъв народ“. Те заявиха, че то е „символика и индивидуализира партията по неповторим начин“. Според тях името по никакъв начин не противоречи на законовите разпоредби.

Адвокатите представиха подписката за учредяване на партията, устава, в който изчерпателно били посочените целите и начините за тяхното постигане, както и принципите, от които ще се ръководи политическият субект.

Представителят на Софийската градска прокуратура Милен Ютеров заяви, че всички законови изисквания са спазени и поиска съдът да допусне регистрацията на партия „Има такъв народ“.

Съдия Цветанка Бенина заяви, че ще се произнесе в законовия 14-дневен срок.

След заседанието хора от екипа на Слави Трифонов заявиха, че този път не виждат пречка съдът да регистрира партията, защото сега „сме изчистили ония неща“, заради които преди няколко месеца беше отказана регистрация на партия „Няма такава държава“. „Ако се случи нещо такова пак, това ще е напълно тенденциозно, защото в момента няма причина за притеснения, няма за какво“, заявиха от екипа на шоумена.

През ноември 2019 г. Слави Трифонов поиска съдът да регистрира партия „Няма такава държава“. Два бяха спорните моменти около този политически проект. Първият беше свързан с името. Тогава в съдебно заседание негови представители обясниха, че името трябва да се разбира като „няма такава хубава държава“. Вторият се отнасяше до символа на партията – той представляваше ръка, на която са нанесени три цветни ивици – бяла, зелена и червена, както в българския флаг.

СГС, а после и Върховният касационен съд обаче отказаха да регистрират партия „Няма такава държава“ именно заради избрания символ, защото в закона за политическите партии е въведена забрана за използването на българския флаг.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
неюрист №1
неюрист №1
13 юни 2020 18:40
Гост

Тоя с микрофона явно е джедай, а Тошко е от лошите. Пак клип ли се снима, или цял филм?

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 11:58
Гост

Няма такъв съд! За едни може, а за други-не.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 11:56
Гост

Успех, Слави! Политиката има нужда от човек като теб.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2020 11:54
Гост

Може да е всякакъв, но народът и историята ще го запомнят с добро, ако успее да срине статуквото на хунтата, която все по-нагло се държи не само с довчерашните си ортаци като Цветан Василев и Божков, но и с всички нас.

Бай Иречек
Бай Иречек
12 юни 2020 7:19
Гост

„За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата“ (Константин Иречек)

Диди
Диди
12 юни 2020 11:55
Гост

Царе сме в това отношение. Може да някой да не му е добре, ама пък на комшията му да е зле.

ала бала
ала бала
11 юни 2020 17:14
Гост

Според мен трябваше партията му да се казва „ОбщоЧалгарски съюз за
сеир и кеф на мутри и квартални бекове“ – и като го иберат,какво? С една шепа чалга момчета, ще гради държава? То от мутра-на чалгар, е като от трън та на глог.

Хари
Хари
12 юни 2020 11:48
Гост

В много дълбоки води се пуска Слави. Не е за всеки политиката.

Живко
Живко
11 юни 2020 15:45
Гост

Със сигурност на Борисов не му е готино, че се зараждат тази партия и проекта на Манолова

Есмералда
Есмералда
11 юни 2020 15:45
Гост

Абе да ви кажа може да замяза на Бареков. Еуфория и после тихо

Englishman
Englishman
11 юни 2020 15:47
Гост

Принципно Италия си избра шоумен за премиер. Трифонов не е политик и мисля, че няма да се обгради с такива. От тази гледна точка партията му е интересен проект, защото може да вкара в парламента актьори, интелектуалци, художници и творци. Все хора, за които съвремието ни смята, че те могат да са панацеята. ТЕ трябва да водят човечеството, за да се разпределят благата на Земята правилно. Но да видим дали проектът му ще се осъществи и тези хора, които ще вкара в парламента няма да се налапат с пари. Властта, корупцията срещу които Трифонов псува са много примамливи. В това… Покажи целия коментар »

Златимир
Златимир
11 юни 2020 15:47
Гост

Да, всеки мрази Горгона медуза, но всеки знае, че тя е привлекателна. Всеки иска да види Самодива, макар да знае, че те са опасни…

адв. Маринков
адв. Маринков
11 юни 2020 15:50
Гост

Да, аз бих се съгласил, че корупцията и това да правиш схеми за собствена облага са нещо, което за тези, които не са замесени са ужасни неща, но когато се докоснеш до тях вместо да отскочиш 5 метра назад, то те те привличат. Макар да познавах хора, които вече не са между нас, но определено не се подлъгаха и не се впуснаха в машинации и в далавери. Но това им коства здравето. Машината те притиска и ако не разпишеш на Бойко Борисов на братовчед му разрешително за строеж, то той ще се оплаче където трябва… Цветан Цветанов ги знаеше тия… Покажи целия коментар »

Цецо К
Цецо К
11 юни 2020 15:44
Гост

Дано успее да разчупи статуквото.

Кандерев
Кандерев
11 юни 2020 15:42
Гост

Аз съм виждал на избори да се явяват партии, които видимо ползват българското знаме за лого на партията си. Може и да нямат право по закон, но са били допуснати с такива партиини знаци да се явяват на избори. В тази връзка е нелепо е да не се доспука партията на дългия.

Daniel
Daniel
11 юни 2020 15:44
Гост

Аз Трифонов не го харесвам. Харесвах го преди 10 години в предаването му по бТВ. Аз тогава и бТВ харесвах. Както и да е. Въпросът е, че съдът показа, че има тежка зависимост към силните на деня от ГЕРБ, като не допусна да регистрира партията на Трифонов „Няма такава държава“ която ползваше и трибагреника. Защото партии такива наистина има. ОП, АТАКА и други. АТАКА позлваха картата на България.

Занев
Занев
11 юни 2020 15:42
Гост

Бе то и първия път можеше да има такава партия ама решиха да му правят проблеми

Харалампи
Харалампи
11 юни 2020 15:41
Гост

Е сега не би следвало да пречи каквото и да било да има такава партия.

Йосиф
Йосиф
12 юни 2020 11:50
Гост

До последно чакаме решението, че те са непредвидими както се вижда.