Общинската избирателна комисия в Шумен откри производства за предсрочно прекратяване пълномощията на двама селски кметове, нарушили Закона за местното самоуправление и фигуриращи в управата на дружества и кооперации.

Първенците на с.Мадара Неделчо Неделчев и на с.Мараш Красимира Минкова обаче, засега остават на постовете си и в селата не се очертават предсрочни местни избори. На две поредни заседания членовете на ОИК-Шумен не успяха да съберат нужното мнозинство от 2/3 и да прекратят мандатите им. За Неделчев 6-ма бяха „за“ освобождаването му, а 7 „против“, а за колежката му гласовете бяха 6 срещу 6.

През февруари, когато ОИК била сезирана, кметът на с.Мадара все още бил вписан като управител на ЕООД и фигурирал като член на УС на кооперация в противоречие с чл.41, ал.1 от ЗМСМА. Той обаче, бил предприел нужните действия за освобождаването му, подал и декларация до ОбС. Овластените лица не предприели действия за освобождаване от постовете. По закон, след като това не е сторено, е трябвало той да го направи.

Кметицата на Мараш също поискала освобождаване от ръководството на потребителна кооперация, председателят предприел действия, но имало отказ от Търговския регистър, защото не били представени доказателства за редовно свикано и проведено общо събрание.
Гласувалите против освобождаване на кметовете членове на ОИК са категорични, че и двата случая нарушенията не са такива, че да налагат драстична мярка. Освен това и двамата кметове вече са заличени от управите.

Възможно е и двата казуса да продължат, защото решенията на ОИК подлежат на обжалване пред Административен съд – Шумен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar