Активистът и журналист Димитър Пецов от Силистра е бил обвинен в незаконно държане на наркотици, съобщи capital.bg. Това се е случило в понеделник, като на Пецов е наложена най-леката мярка – подписка. В същия ден стана известно, че МВР е назначило вътрешна проверка за обстоятелствата около ареста му.

В началото на май Пецов беше спрян от полицейски патрул, а впоследствие задържан за 24 часа, след като в автомобила му бяха открити наркотици. Той беше освободен, без да му бъдат повдигани никакви обвинение.

В края на миналата седмица Димитър Пецов е получил призовка за понеделник следобед, когато му е предявено обвинението за незаконно държане на наркотици.

Как се е стигнало до ареста

По информация на „Капитал“ полицията е действала по сигнал, подаден на телефон 112. Автомобилът на Пецов не е бил претърсен по правилата на наказателния процес, а му е било разпоредено да го закара до полицейското управление, като до него седнал полицай. Чак пред полицията започнало претърсване на автомобила. Според Пецов всичко е приличало на „театър“, а действията на полицията – предубедени.Пецов е известен в Силистра с делата за достъп до информация, които от години води срещу общината в Силистра. От две години той е сътрудникът и на Антикорупционния фонд в района. Преди време организира в града и протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Малко преди ареста му Пецов иска информация от областната дирекция на полицията за дарители на полицията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar