Издирваният бизнесмен Васил Божков подготвя сигнал до прокуратурата и отрича вменените му контакти с шефове на комисията по хазарта, тъй като контактувал единствено с финансовия министър Владислав Горанов.

Божков даде интервю по телефона за бТВ от Дубай (цялото можете да изгледате във видеото тук), където беше задържан в края на януари и престоя в ареста няколко седмици, след което е бил освободен, а българските власти настояват той да бъде екстрадиран в София.

Той е обвинен, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена, за да извършва принуда, изнудване, длъжностни престъпления, подкупи, пране на пари, търговия с влияние и държане и отчуждаване на културни ценности. Основната част от обвиненията обаче касаят нарушения на Закона за хазарта, като държавното обвинение твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси на държавата за над половин милиард лева.

Днес той отново повтори тезата си, че няма нарушения, а фирмите му са плащали данъци и такси, според приетите от парламента правила в края на 2014 г., като напомни, че вносители са били ГЕРБ и конкретно Менда Стоянова.

„Освен всичко това, с комисията по хазарта аз не съм имал никакви контакти. Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов лично, за което имам безброй доказателства. И при това положение, къде е нарушението на закона? Законът не се тълкува, а се изпълнява. Тук уловката е в правилата на игрите. При едните правила, данъкът е един, при други правила, данъкът е друг. Затова и тотото е плащало един данък, а ние – друг. Налагането на запори на сметки на фирми и частни лица без влязъл в сила ревизионен акт е незаконно, а те направиха точно това. И с лека ръка се отказаха от всичките 500 милиона, които плащахме в бюджета, за да измислят несъществуващи 700 милиона, или милиард“, каза Божков днес.

По думите му, всички незаконни актове на фирмите му трябва да бъдат отменени и те да заработят, за да могат да издържат и футболния „Левски“, на който близкият до Божков и обвиняем с него Георги Попов, е мажоритарен собственик.

Бизнесменът няколко пъти настоя финансовият министър Владислав Горанов да си подаде оставката. След началото на разследването срещу него, финансовият министър каза, че ако се установи негова вина по Закона за хазарта, „отговорността не само ще бъде поета, а ще се сведе до друг тип отговорност“ и добави, че не би допуснал такива нарушения. Той отричаше и Божков да го е информирал за всичко.

„Сега да бъде така добър да си подаде оставката. Нали каза, че ако е знаел, ще си подаде оставката. Ако не е знаел, че се приемат данъчни закони, пак трябва да си подаде оставката“, коментира Божков днес и каза, че контактите му с Горанов били с лични срещи, разговори по телефона, смс-и.

„Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно? Не вярвам. Единствено с него съм се срещал, аз с комисията по хазарта не съм имал контакт, той не е разрешавал“, добави Божков и подчерта, че много лесно ще докаже контактите, но това било работа на прокуратурата, след като подаде сигнал.

Той обвини и държавата и премиера Бойко Борисов, че действа като мутрите от 90-те години на миналия век, като сега му е заграбила бизнесите.

„Бухалките вече не са прътове и вериги, а прокуратура, ДАНС и НАП“, каза Божков. Той нападна и главния прокурор Иван Гешев и разследващите които влизаха в офисите му, като ги нарече „талибани“ заради начина, по който са събрали колекцията му и каза, че е подал иск в Лондон за разрушаване на световно културно наследство.

„Не разбирам аргументите на господин Божков за моята оставка. Всичките ми разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България. Аз не нося вина затова, че негови служители, заедно с членове на Комисията по хазарта са прилагали грешно Закона за хазарта. Ако той е получил подобна консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже, тогава аз ще понеса своята отговорност“, отговори финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му, Божков и в момента може да плати на държавата това, което не е платил навреме.

„Независимо от опита за внушения, аз нямам претенции към господин Божков, освен за едно. През всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали Закона за хазарта, като е декларирал и внасял по-малко такси“, каза още Горанов.

„Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив – многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал – днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни“, коментира пред „Сега“ премиерът Бойко Борисов.

Той отхвърли и внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали. „Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона… Всички вече са обвиняеми“, каза премиерът.

По повод обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса, Борисов отвърна: „Какво сме му взели – завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта.“

„Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент“, отвърна премиерът на репликата на Божков, че Борисов е общото между мутренските времена и сегашните.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
бомбе
бомбе
08 май 2020 11:39
Гост

Шоуто на каскета ще продължи с пълна сила. Вируса само го поотложи.

Били
Били
08 май 2020 11:01
Гост

Като е толкова открит и честен. Като иска оставка, защо не се върне? Нали няма от какво да се притеснява.

Цветан
Цветан
08 май 2020 11:03
Гост

Аз на негово място бих се притеснил доста. А и на всички е ясно, че не е чист като сълза. Обаче въпреки всичкото може да ни съди в ЕСПЧ.

мутролог
мутролог
08 май 2020 11:15
Гост

И на всички ни е ясно, че Горанов отдавна е бил наясно каква каша се забърква в хазарта, ама е мълчал със знанието на Мутрата разбира се. Ясно е, че така гербаджийската шайка така пълнеше касичката си, за да купува гласове по изборите.

наблюдател
наблюдател
08 май 2020 11:11
Гост

Запознай се с интервюто и тогава коментирай ! Божков Изрично каза, че се страхува от това, което може да му се случи в ареста !

Хари
Хари
08 май 2020 10:59
Гост

На Горанов явно не му става много приятно, че Божков го споменава.

Фильо
Фильо
08 май 2020 11:00
Гост

Така си е. Ако беше преди време, когато Черепът беше по върховете, друга песен щеше да пее.

Анонимен
Анонимен
08 май 2020 10:31
Гост

Това е чисто гъбаркане с прокуратурата. Те искат да го върнат у нас, за да го съдят. Обаче той ще им пише.

гъбар
гъбар
08 май 2020 11:16
Гост

Ами прокуратура с каскет на главата направо си е за гъбаркане !

Lalov
Lalov
08 май 2020 10:29
Гост

Тотал щета е тая нашата държавичка.

Фамандурев
Фамандурев
08 май 2020 10:28
Гост

Аз наистина не схващам как може да се вземат нещата му, при положение, че не тече някакво обвинение и той не е осъден.

наблюдател
наблюдател
08 май 2020 11:18
Гост

Ами той го каза в интервюто по БТВ изрично: хунтата го отнема незаконно.

Олександра
Олександра
08 май 2020 10:28
Гост

Заради нескопосна конфискация вероятно сега ще заведе дело срещу България.

тикволог
тикволог
08 май 2020 11:21
Гост

Дело в Страсбург със сигурност ще има, и със сигурност ще го спечели. Със сигурност българските данъкоплатци ще заплатят присъденото му обезщетение. Със сигурност нито Горанов, нито Тиквоча ще бъдат виновни. И със сигурност лумпените пак ще гласуват за тях на идващит избори.

Занев
Занев
08 май 2020 10:27
Гост

Че е внасял някакви милиони в държавата е внасял. И е интересно защо се лишиха от тях и как така ударно решиха да национализират, като не го направиха преди и този човек надали врътка далавери от вчера.

Englishman
Englishman
08 май 2020 10:27
Гост

Не вярвам и на дума от казаното от него

Яки
Яки
08 май 2020 10:58
Гост

За едно е изключително прав: мутренските времена се завърнаха, но с ново мутри.

адвокат
адвокат
08 май 2020 11:36
Гост

И аз забелязах това, но още преди 10 години. Днес ситуацията е още по-тежка. Черепа го каза – управлява ни хунта. Каза го открито, защото е далече. Ако го каже друг в РБ-ще му олганизират я данъчна проверка, я куките ще му подхвърлят наркотици.

правоверен
правоверен
08 май 2020 11:22
Гост

Явно вярваш единствено на султана от Банкя и на неговите ибрикчии.

Филип
Филип
08 май 2020 10:26
Гост

Класическа мутра. Какво да го коментираме? Само дето използва Левски да си направи врътките и искаше да си го има, като щит.

Серафим
Серафим
08 май 2020 10:26
Гост

за мен Божков подхвана Левски за да може да бъде предпазен после от феновете. Което значи, че е знаел преди това, че ще му спретнат шапката. В същото време е доказателство за тези ми твърдения и факта, че той сега „нямал възможности“ да помага на Левски. Пълен лъжец. Лъже, като циганин. Как да нямаш възможности бре. Ти ако имашп желание ще намериш възможности. Нове Холдинг не е толкова запорирано. Да живееш в Дубай не е евтино. Надали си станал църковна мишка. Ако е така щеше да избереш далеч по-бедна дестинация за да се криеш от закона.

Руменов
Руменов
08 май 2020 10:24
Гост

Хайде, хайде. Той Божков не е бизнесмен от вчера и няма тия милиони от оня ден. Айде сега. Преди 10 години никой не го закачаше. Сега му вдигнаха мерника.

Манолева
Манолева
08 май 2020 10:24
Гост

За мен му дигнаха мерника. Ма никога няма да разберем защо.

наивен
наивен
08 май 2020 11:38
Гост

Защото не пуска в касичката колкото му искат бе, будала.

Димитриев
Димитриев
08 май 2020 10:24
Гост

И аз не схващам как така се конфискува имущество, а после се гледа дали човека е виновен или не? Каква е тая простотия?