Съдебният механизъм в Хага, наследил делата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, насрочи за 16 и 17 юли разглеждането на жалбата по присъдата на бившия командващ армията на босненските сърби Ратко Младич, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Съдът посочи, че датите могат да бъдат променени, ако свързаните с пандемията от коронавирус ограничения попречат на присъствието на заинтересованите лица на процеса или възпрепятстват по друг начин заседанията на съда. На втория ден на изслушванията Младич ще има възможност да се обърне лично към съда.

Жалбата трябваше да бъде разгледана през март, но делото бе отложено заради операция, на която бе подложен Младич.

Ратко Младич бе осъден през 2017 г. на доживотен затвор за военни престъпления в Босна и Херцеговина. Сред най-тежките престъпления, в които бе обвинен генералът, са обсадата и продължителният обстрел на Сараево, нехуманното отношение към затворници в пленническите лагери и държането на служители на ООН като заложници. Младич бе осъден и за геноцид в Сребреница, където през 1995 г. водените от него босненски сръбски сили избиха около 8000 мюсюлмански мъже и момчета.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar