Промените в Закона за радиото и телевизията с вносител ВМРО, прокламирани като борба с разпространението на фалшивите новини, не е в синхрон с координирания подход за борба с дезинформацията на ниво Европейски съюз, а
приемането му би могло да доведе до ограничаване на свободата и независимостта на медиите и да внесе страх у хората да изказват позицията си. Това се казва в становище на бизнеса, внесено в деловодството на Народното събрание, съобщи Българската стопанска камара.

Автор на становището е колективният член на БСК IAB Bulgaria – обединение на медии и дигитални агенции, между които Nova Broadcasting Group, BTV Media Group, „Нет Инфо“ АД, издателят на „Дневник“ и „Капитал“ Economedia и много други.

С писмо до комисията по култура Вежди Рашидов Българската стопанска камара (БСК) настоява при предстоящото обсъждане на проектозакона да бъде отчетена позицията на професионалната общност.

Представителите на бизнеса определят като недопустима липсата на обществени консултации, при това в момент, в който общественият дебат по законопроекта е силно затруднен, поради обявеното извънредно положение.

Според тях предложените мерки срещу дезинформацията са крайно неефективни.

Предложената дефиниция на понятието „дезинформация в интернет среда“ е в несъответствие с водещия в ЕС документ във връзка с борбата с дезинформацията, се посочва в становището на професионалната общност. Според него широката дефиниция на понятието може да доведе до цензуриране на мнения на потребителите на интернет сайтове, което от своя страна да рефлектира върху медиите, но и да доведе до страх у българските граждани да изразяват мнението си.

Сдружението възразява и срещу предвидената процедура за установяване на интернет страници, „чрез които се
осъществява дезинформация в интернет среда“, за сваляне на съдържание и преустановяване на достъпа до такива сайтове. Неяснотата на текстовете за случаите на принудително заличаване на регистрацията на доставчик на медийни услуги в интернет може да доведе до общо лишаване от правоспособност на доставчиците на медийни услуги.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar