Бързото разпространяване на коронавируса засилва натиска върху системите за изпълнение на наказанията в глобален мащаб и вече доведе до вълна от освобождавания на затворници. САЩ, Канада и Германия последваха Иран и пуснаха хиляди задържани зад решетките.

Германската провинция с най-голямо население, Северен Рейн – Вестфалия, обяви в сряда, че ще освободи 1000 затворници, които са към края на присъдите си, но сред тях няма да са извършителите на сексуални престъпления и хора, склонни към насилие. В Канада 1000 затворници в провинция Онтарио бяха освободени миналата седмица, а в момента адвокати работят заедно с прокуратурата за освобождаването на още мнозина от местните затвори, като се ускорят и процедурите за пускане под гаранция. Американският щат Ню Джърси възнамерява да освободи временно 1000 нискорискови затворници, а Съветът по изправителните заведения в град Ню Йорк, който е независим надзорен орган, призова кмета да пусне още около 2000.
Подобни мерки се предприемат във Великобритания, Полша и Италия, като властите смятат внимателно да наблюдават освободените, за да се гарантира, че няма да се стигне до усложняване на криминалната обстановка или до изостряне на социалното напрежение във време на национално безпокойство.
В Иран, където зад решетките се намират около 190 000 човека и с коронавируса са заразени 25 000, правителството обяви, че ще освободи временно 85 000 затворници, като 10 000 от тях ще получат помилване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar