Срещу бившия арменски президент Серж Саркисян започна процес поради обвинения в корупция в случай, за който неговите поддръжници твърдят, че е политически мотивиран. Това се случва близо две години след свалянето му от власт.

Саркисян, който доминира в политиката в Армения два последователни мандата като президент от 2008 г. – подаде оставка през 2018 г., когато планът му да остане на власт като заеме поста министър-председател предизвика масови протести, водени от Никол Пашинян, бивш журналист, който след това стана премиер.

Саркисян благодари на десетки привърженици, които въпреки ниските температури се събраха да го подкрепят пред окръжния съд в Ереван.

„Надявам се, че в Армения все още има съдии, за които справедливостта е над всичко“, каза третият постсъветски президент на Армения, когато се насочи към съдебната палата. Привържениците му скандираха „Президент! Президент!“, когато процесът започна.

„Целият случай е изфабрикуван, за да бъде отстранен Серж Саркисян от активната политика“, заяви адвокатът му Амрам Макинян пред АФП. Изслушването по делото е до голяма степен процедурно и може да отнеме седмици и дори месеци, преди съдът да започне официално работа по случая.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar