Премиерът Бойко Борисов сам коментира темата с „къщата в Барселона“. Това стана в неделя (23 февруари) по време на новия епизод от излъчваните на живо негови обиколки с джипа, докато инспектира строителни обекти. Този път той не беше чакан от журналисти някъде по трасето и въпроси нямаше. Борисов повтаряше „аз къща в Барселона нямам“, определи публикациите като омаскаряване и заяви, че нямало да го спрат. Всъщност никой не твърди, че българският премиер има къща, а че има разследване за пране на пари на властите в Каталуния, което стига и до проверка за неговите връзки с проверяваните лица.

Междувременно испанският вестник съобщи, че луксозният бутик от разследването е затворил в петък. Видео показа как оборудването му се изнася, а снимки, че магазинът вече се отдава под наем. Причините са неясни, но това се случва веднага след публикациите.

Този уикенд акции с участието на главния прокурор Иван Гешев нямаше или поне не бяха показани в медиите и не е ясно как прокуратурата ще реагира по същата тема, след като в петък сдружение „Боец“ подаде сигнал по темата.

„Нямам къща“, макар че никой не твърди че къщата е на Борисов

„И като кажат: „Къщата на Борисов в Барселона“. Абе, аз къща нямам, обаче както и да кажеш: „Нямам къща“, те викат: На Борисов къщата. Край. Омаскариха си ме и това е“, коментира премиерът докато караше джипа по магистрала „Европа“. Повод му даде разговор с работник по трасето, който му обясни, че му бил съсед преди 30 години и се чудеше как Борисов не го помни.

„Сега като пишат тия глупости. Нама да ме спрат“, заяви Борисов и продължи с тезата си, че това е пропаганда и го свързват с лица, които познава.

Той беше натоварил за обиколката обичайните си спътници – министъра на финансите Владислав Горанов, заместник-министъра на регионалната политика и благоустройството Николай Нанков и вицепремиера Томислав Дончев, както и шефа на пресцентъра му Севдалина Арнаудова, която отговаря за излъчването на живо. Тя се опитваше да се шегува с темата, докато министрите не бяха особено активни.

„В учебника за компромати така пише: подбираш истини“. Министър-председателят цитира и откъс от „Братя Карамазови“ на Достоевски, където имало „една такава приказка“: „Той ли беше откраднал шуба, или неговата шуба бяха откраднали. Имаше нещо за тоя човек… То не е все едно да ти откраднат шубата зимата в Русия и да ти е студено, или да имаш две шуби. Не е едно и също“, заключи Борисов. „Има нюанс“, съгласи се министър Горанов.

В публикациите на „Периодико“ няма твърдения, че българският премиер притежава имот в Барселона. Те съобщават, че полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът на България е свързан с „международна схема за пране на пари“. Местните власти проверяват лица, тяхната дейност и доходи, съдружниците им, за да установят дали съответстват на стандарта на живот и декларираното официално и съответно връзките им към Борисов.

Така че въпросите, на които българският премиер засега (в неделя беше второто му изказване по темата, след като в петък говори пред журналисти в Брюксел) избягва ясни и категорични отговори, са съвсем различни от „Има ли къща в Барселона“.

Досега той не казал категорично дали познава и Борислава Йовчева. Но от обясненията му остава впечатлението, че не отрича.

Чия е къщата и кой е платил за нея

След публикациите в „Периодико“ в български издания, известни с подкрепата си към премиера и управлението му, от петък започна кризисен ПР по темата. Посоките са три – едната е зададената от Борисов, че това е удар от президента и Русия (тя е силно застъпена в сайта ПИК), другата е атака по вестник „Периодико“ и неговия собственик, когото обвързват с различни интереси чак до колумбийската мафия, а в третата се включват и някои от замесените лица. Като собственикът на къщата.

И според проверката на „Периодико“ основен акционер във фирмата Numin Invest SL и посредник при купуването на къщата е българският бизнесмен Александър Чаушев (тази информация е известна и обяснявана в българските медии и преди покрай темата с къщата в Барселона). В петък вечер той отново потвърждава в интервю пред вестник „24 часа“, че луксозната къща действително е негова: „Къщата продължава да е моя. Никога не съм живял там и никой не живее в момента там“.

Твърди, че Борислава Йовчева е живяла там под наем. Не уточнява обаче в кой период е била наемател.

Отрича да я познава лично, а взаимоотношенията им преминавали през посредничекса брокерска фирма. „Нямам представа дали е живяла сама. Нито съм бил там, нито съм живял в Барселона през това време“. Казва, че купил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Преди да купи имота, сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му, твърди той.

Чаушев не коментира дали познава бащата на Йовчева, нито разследваните фирми или другите лица. Не дава информация и през коя фирма тя е наела къщата.

Твърденията му се разминават с проверката на „Периодико“ и съобщаваните досега даннни. Според тях Чаушев купува къщата в съсобственост със съпругата си за 2.9 млн. евро, като сделката е вписана на 19 март 2013. На същата дата той внася къщата като апорт в едноличната фирма на Борислава Йовчева – Numin Invest S.L. В резултат на тази операция капиталът се вдига от 3007 евро на 2 903 006 евро. След това Йовчева, като „администратор“, декларира, че фирмата вече не е еднолично дружество в следствие на увеличението на капитала. Между януари и юли 2013 г. Йовчева е била единствен администратор на компанията с капитал 3000 евро. След това този пост се заема от баща ѝ – Георги Йовчев, който добавя още 3006 евро. Тоест бащата и дъщерята са управлявали фирма, на която Чаушев е прехвърлил къщата. Numin Invest S.L. е едната от разследваните фирми.

Пред „24 часа“ Чаушев твърди, че испанските власти не са го търсили. „Проверил съм 10 пъти. Включително и днес. Оставил съм координати при адвокати, брокери, на самия адрес, в общината. Никой не ме е потърсил“, добавя Александър Чаушев.

Бутикът на Йовчева в Барселона беше затворен

Междувременно луксозният магазин за дрехи в центъра на Барселона, в който Йовчева се занимавала с „управление и контрол“, е бил затворен в петък, съобщи „Периодико“. Публикувано на сайта на вестника видео показва как служители товарят в камион стоката от магазина, чийто собственик е фирмата Emma BGS SL.

Магазинът е бил франчайз на италианската марка Ermanno Scervino. От петък има и обява на агенция за недвижими имоти, която дава под наем помещенията на магазина от 140 квадратни метра.

От испанския вестник са търсили за коментар и италианската фирма, но казват, че нямат отговор.

Според „Периодико“ каталунската полиция казва, че „не може да се проследи произхода“ на общо 2.3 млн. евро, вложени в този магазин.

Как ще реагира прокуратурата на България след сигнала на „Боец“

През идната седмица се очаква и реакция на българската прокуратура.

В петък (21 февруари), гражданско сдружение БОЕЦ е внесло сигнал до главния прокурор Иван Гешев за къщата в Барселона, съобщи организацията на сайта си. Той е след публикациите в „Периодико“ от същия ден, в които информира, че по сигнал на БОЕЦ полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията в Барселона разследват дали премиерът на България е свързан с „международна схема за пране на пари“, чиято крайна цел е била Барселона.

Испанските служби разследват произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL, които са свързани с Борислава Йовчева и баща й. Тя е описана като „бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно“.

Българската прокуратура не е сезирана от испанската прокуратура за подобно разследване като описаното в каталунското издание, заяви за БНТ говорителят на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева. „По официалните канали МВР няма сигнали към момента, нито запитвания, за разследване на испанските власти срещу премиера Бойко Борисов“, коментира и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Вятър от България“

Испанската медиа продължи темата и през уикенда, като отговори и с коментар и на твърденията на български издания за руски връзки.

„Историята има много аспекти, но оригиналността не е един от тях. Знаем я от много време. Разбира се, че я знаем, при това много добре. Историята се повтаря неумолимо. По-скоро, изморително. Каквото и да кажат новите технократи, всичко вече е измислено.

Журналистиката не е чужда в това уравнение. Преди две години и половина, след като публикувахме статия, че американското разузнаване е предупредило за риск от предстояща джихадитска атака в Барселона, Блокът на сепаратистите (който точно по това време беше ангажиран с последната част на едностранното фиаско) и многобройните му тайни агенти обвиниха „Ел Периодико“, че получава пари за испански шпионаж….

В тоталитарните общества свободната информация е смазана. В демокрациите, особено ако са наелектризирани от национализма, властта обикновено реагира на твърденията за корупция, като се защитава с достойнството на нацията. Узурпира го. От доста време се познаваме – просто идете в библиотеката. Пуйол и Банка Каталана. 3% Социалистическата партия и случаят „Филеса“ ( също корупционен скандал). Народната партия и най-мащабната корупция в Испания. А сега този вятър идва от България“, пише „Периодико“, цитиран от вестник „Сега“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar