Не може да има турски закони на френска земя. Това обяви президентът на Франция Еманюел Макрон в Мюлуз по-малко от месец преди местните избори, предаде телевизия BFM.

Макрон обеща да сложи край на практиката чужди страни да изпращат имами и преподаватели във Франция, тъй като това създава риск от сепаратизъм.

Досега френският президент избягваше чувствителните въпроси, свързани с мюсюлманската общност във Франция – най-голямата в Европа, като вместо това се фокусираше върху икономическите реформи.

Сега обаче той бе категоричен, че постепенно ще прекрати системата, която позволява на Алжир, Мароко и Турция да изпращат имами във Франция, където проповядват в джамиите. Така ще се пресече чуждото влияние и ще се гарантира уважението към законите от всички, посочи държавният глава.

Макрон добави, че правителството му е поискало от организацията на мюсюлманите във Франция да намери решения, чрез които имами да бъдат подготвяни на френска територия, да владеят френски език и да се гарантира, че няма да разпространяват ислямистки възгледи. „Политическият ислям няма място във Франция“, наблегна президентът.

Всяка година във Франция пристигат 300 имами от чужди страни. Това става по силата на споразумение с 9 държави, които могат да изпращат преподаватели във френски училища за майчин език. Макрон каза, че е постигнал съгласие тази практика да бъде прекратена с всички страни, освен с Турция. Именно това бе поводът да каже, че няма да позволи турски закони на френска земя.

Анкара реагира мигновено. В туитър шефът на турския парламент Мустафа Сентоп обвини Макрон в раздухване на ислямофобия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar