Министерският съвет и всички министри да могат да сезират двете върховни съдилища с искане да излязат с тълкувателно решение по въпрос, по който има противоречие в практиката. Тази промяна в Закона за съдебната власт подкрепи днес Висшият съдебен съвет.

Измененията в ЗСВ се правят с преходните и заключителни разпоредби на мащабния проект за промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), който „Лекс“ вече представи. Едно от нововъведенията в него е възможността извършителите на административни нарушения да сключват споразумения, като срещу това да получават „бонус“ и да плащат не пълния размер на глобата, а 70% от минималния. Предвижда се и 20% отстъпка от глобата, ако нарушителят не обжалва наказателното постановление, а я плати в 14-дневен срок от връчването му (повече за промените в ЗАНН можете да прочетете тук).

Днес във ВСС във фокуса на вниманието беше поставено изменението в чл. 125 от ЗСВ, който определя кой може да сезира двете върховни съдилища с искане да приемат тълкувателно решение, освен Министерския съвет и министрите се добавят и „колективните органи на власт, създадени със закон, когато имат правомощия по прилагане на съответния закон“. Това означава, че и самият ВСС ще получи правото да иска тълкуване от Върховния административен съд при противоречива практика по съдебния закон.

ВСС обаче обърна внимание, че в закона трябва изрично да се уточни, че става дума за централни колективни органи на власт, защото в противен случай това право ще получат и всички общински съвети в България.

В момента единственият министър, който има право да иска приемане на тълкувателно решение е този на правосъдието. Останалите, които могат да предлагат образуването на тълкувателно дело са самите председатели на ВКС и ВАС, главният прокурор, омбудсманът и председателят на Висшия адвокатски съвет.

С промените в ЗСВ се дава право на представител на правителството, министърът и колективният орган, направил искането за тълкувателно решение, да могат да присъстват на заседанията на общите събрания на върховните съдилища, когато обсъждат образуваното по тяхна инициатива дело.

Освен това се регламентира, че при противоречива или неправилна практика по приложението на ЗАНН ще се приема тълкувателно постановление от „съответните колегии във Върховния касационен съд и във Върховния административен съд“.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без страх
без страх
13 февруари 2020 21:58
Гост

Разпищолиха се…

Когато няма друга работа
Когато няма друга работа
13 февруари 2020 14:13
Гост

луд на шарено се радва…

Пич
Пич
13 февруари 2020 12:23
Гост

ВКС и ВАС и сега едва се навиват за тълкувателни и с месеци не образуват такива, какво остава и министрите да им се натресат. Тая няма да я бъде.

Черешката на тортата
Черешката на тортата
13 февруари 2020 12:54
Гост

Те по принцип се натрисат. Обаче сега и с исканията ще е върхът на сладоледа.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 12:20
Гост

Сега като завалят едни искания от тези велики прависти…

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 12:21
Гост

Те пък върховните като се разбързат да им уеднаквяват практиката.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 12:15
Гост

Ей, сега Дани няма да е единствения и неповторим 🙂

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 12:10
Гост

Допада ми идеята възможността извършителите на административни нарушения да сключват споразумения.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 12:07
Гост

Кабинетът и министрите по принцип си изискват, а какво ли ни дават?

безсмислено
безсмислено
13 февруари 2020 12:06
Гост

Като знам каква правна мисъл тече в министерствата, си представям какви искания за ТД ще пращат. А и не виждам много смисъл. Идеята на закона е, че изпълнителната власт може да си предлага чрез министъра на правосъдието, да има някаква цедка все пак.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 11:56
Гост

А ВСС пак си прави нелепи промени в Закона за съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 12:03
Гост

Не е ВСС, а на практика МС.

Ужас
Ужас
13 февруари 2020 11:51
Гост

To юристи няма в парламента, те право да искат тълкувателни решения ще им дават…Абе, много изпростя положението.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2020 11:55
Гост

Именно за това и нормотворчеството им е на такова ниво.

стискам палци
стискам палци
13 февруари 2020 12:20
Гост

А всъщност проектът за промени в ЗАНН е наистина много добър. И смея да кажа, че това е така, защото най-накрая се вслушаха в специалистите. Много съдии участваха в изготвянето на проекта и резултатът е много добър. Дано депутатите не го окепазят.