От сряда вечерта в страната т.нар. РДФ отпадъци, който се използват за горене ще влизат в страната само през пристанище Варна – Запад, каза днес по Канал 3 министърът на екологията Емил Димитров. Право да ги използват пък ще имат четири предприятия – циментовите заводи Бели Извор, Златна Панега и Девня цимент, и ТЕЦ-Сливен. Според Димитров те имат филтри, които задържат всички вредни вещества, отделящи се при горенето. При монтаж на филтри, такова разрешение ще получи ТЕЦ-Бобов дол.

Емил Димитров обясни, че след като на Италия е върната първата пратка боклук, открит на пристанище Варна, е получено писмо, че грешката е при тях, като е бил зададен неверен код за идентификация на отпадъците.

За свързваното с Христо Ковачки „Брикел“ Емил Димитров каза, че дружеството не е хващано да гори отпадъци. Само в близост до него са намерени складирани такива, но от друга фирма.

Екоминистърът каза, че ще говори с премиера за проблема с фирмите, изградили мощности за производство на РДФ, който обаче не произвеждат гориво от отпадъци. По закон индустрията трябва да ползва 50% български, 50% вносен РДФ, но български няма, обобщи той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar