От 3000 до 6 хил. лв. глоба за едноличен търговец или юридическо лице, което продава храни с изтекъл срок на годност. За физически лица санкцията е между 1000 и 1500 лв., а при повторно нарушение – 3 хил. лв.

Това предвижда проект на нов Закон за управление на агрохранителната верига, който беше приет от Министерския съвет в сряда. Целта му е да се гарантира защита на здравето и интересите на потребителите.

Наказания ще има и за всички търговци, които пуснат на пазара месо от животни, които не са изследвани предварително – в размер от 3 до 5 хил. лв., а при повторно нарушение – до 8 хил. лв. До 100 хил. лв. пък ще плащат фирми, извършващи дейност в нерегистриран обект за производство, преработка и търговия с храни. Ако собственикът откаже достъп на проверяващи лица да обекта, ще получи глоба между 2 и 5 хил. лв., а при последващо нарушение – до 10 хил. лв.

При усложнена епизоотична обстановка министърът на земеделието одобрява списък с кланиците, в които трябва да се извърши санитарно клане. При неспазване на това разпореждане се налага глоба от 5 до 8 хил. лв. Неотложно клане на животни трябва да се извършва само под контрола на официален ветеринар или инспектор. В противен случай за юридически лица или еднолични търговци ще има имуществена санкция от 10 до 15 хил. лв.

Създаването на нов закон е необходимо, тъй като в момента отделните елементи на агрохранителната верига са регламентирани в няколко отделни закона. Така се регламентират органите, които провеждат политика в областта – министрите на земеделието, здравеопазването, икономиката и околната среда. Официален контрол могат да осъществяват министерствата на здравеопазването и икономиката, както и КЗП, БАБХ, регионалните инспекции по околната среда и др. Определени са и органите, които могат да правят оценка на риска върху елементите на агрохранителната верига.

Включени са мерките, предприемани при кризи и извънредни ситуации по агрохранителната верига и финансирането на дейности, свързани с официалния контрол по агрохранителната верига. Планове за управление при кризи се одобряват от министрите, когато се отнасят за храните и фуражите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar