За 7 години съществуване Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), която от седмица е закрита, а съставът й трябва да се интегрира в новата мега антикорупционна комисия, не се е скъсвала от работа. Това става ясно от годишния й доклад за 2017 г., който обобщава и работата й от създаването й през 2011 до януари 2018 г.

Любопитно е, че по своя инициатива комисията е образувала само 48 производства за 7 г. Седем от тях са започнати през 2017 г. Основният източник, чрез който органът е събирал данни за конфликт на интереси, са сигнали в медиите.

„И през 2017 г. продължи да се прилага практиката за системен медиен мониторинг, като въз основа на сключен договор с БТА ежедневно се получава информация за публикации на тема „конфликт на интереси“. Комисията ежеседмично разглежда доклади за резултатите от мониторинга и при съмнение се самосезира. Основният източник на данни, които са повод комисията да приеме решения за образуване на производство, са от осъществявания медиен мониторинг и от събрани доказателства по производства, образувани по сигнали и по информация от медиите“, се казва в доклада.

За целия период КПУКИ е образувала 1988 дела. От тях 1889 са по подаден сигнал от граждани, фирми или държавни институции, а 51 са по искане на самите проверявани. За цялото си съществуване КПУКИ е постановила само 601 решения. 1219 от казусите е приключила с прекратяване на производството.

Поради непълния си състав от 2013 г. в 65 случая комисията не е успяла да вземе решение поради липса на мнозинство от поне три от пет гласа. Тогава след скандал за политически поръчки напусна бившият шеф Филип Златанов, който бе и осъден. Освободи се и мястото на Сабрие Сапунджиева, а парламентът така и не назначи хора на двата поста. Това е послужило като основание за прекратяване по давност на редица казуси, в които очевидно има конфликт на интереси, признава комисията. Според отчета освен тримата й членове – и.д. председателят Николай Николов, Катя Станева и Паскал Бояджиев, в нея са работили 31 служители.

След влизането в сила на новия антикорупционен закон бяха отменени законите за конфискацията, за конфликт на интереси и за публичност на имуществото на лицата на висши държавни постове. До създаването на новия мегаорган, който ще прилага новоприетия закон, и на правилника за дейността му не е ясно какво ще вършат КПУКИ, БОРКОР, звеното от Сметната палата, отговарящо за имуществото на служителите по високите етажи, и антикорупционната дирекция на ДАНС, които действаха по отменените нормативи.

БЮДЖЕТ

Почти всяка година издръжката на КПУКИ е струвала на данъкоплатците над 1 000 000 лв. Бюджетът за м.г. е 1.3 млн. лв., от които е усвоила 1 051 002 лв. Отчетените приходи за 2017 г. са едва 46 598 лв.

ПРОВЕРЕНИ

КПУКИ е разгледала сигнали срещу 2478 души на висши длъжности. Сред тях има един президент, твърди комисията, а те всъщност са двама – Георги Първанов, при когото не беше открит конфликт, и Росен Плевнелиев, чиято проверка беше прекратена. На фокус са били още 30 депутати, премиер, вицепремиери, министри, съдебни шефове, областни, кметове и пр. От доклада не става ясно за кои от тях е установен конфликт на интереси.

ЧИСЛО

2.19 млн. лв.

глоби е наложила комисията от създаването си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar