Промените в закона за хазарта вероятно ще бъдат атакувани пред Конституционния съд и той ще ги отмени, казва юристът

– Проф. Герджиков, заявихте, че забраната на частната лотария противоречи на конституцията. Бихте ли ни обяснили защо?

– Първо, като човек искам да кажа, че съм против от това преекспониране на такива хазартни игри – по телевизията непрекъснато ни зомбират с подобни работи, което не е никак добре особено за младото поколение.

Затова от морална гледна точка аз съм противник на подобно завладяване на нашия ефир от непрекъснато показване на национална лотария и на хората, които са спечелили хиляди и милиони. Това от морална гледна точка е осъдително.

Но. И тук има едно голямо НО. Чисто юридически няма възможност тази дейност да бъде одържавена. Защото чл. 18, ал. 4 от конституцията казва кои дейности са държавен монопол – ядрената енергетика и производството на радиоактивни продукти, производството на оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества, жп транспортът, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи. Хазартът не е включен. Извън тези лимитативно изброени дейности, които са държавен монопол, не може държавата да слага ръка, след като съответните дружества, които са взели лиценз по действащата правна уредба, развиват тази дейност.

Държавата не може просто така да национализира един бизнес. Даваме лош сигнал на чуждите държави и инвеститори, че не се спазват законите и не сме правова държава. Така че това няма как да стане при наличието на нашата действаща конституция.

– И смятате, че тези законови промени, които се предлагат в момента, не са юридически издържани, така ли?

– Точно така! Морално е издържано, но не и юридически.

– А защо се прави според вас?

– От юридическо неразбиране. А вече дали искат да ударят собственика на този хазарт, това не го коментирам. Но това, което мога да кажа като юрист, е, че не може да стане с оглед на сега действащата конституция у нас.

– Смятате, че промените в закона за хазарта противоречат на конституцията, но бюджетната комисия на парламента вече ги прие на първо четене, предстои обсъждането им в пленарната зала. Какво следва, ако бъдат окончателно приети?

– Вероятно ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. И 99,99% КС ще го отмени и ще ги обяви за противоконституционни.

– А ако се стигне до нотификация пред Еврокомисията, както Васил Божков предупреди, че ще се обърне?

– Не е необходимо да се намесва Еврокомисията. Той сега се чуди какво да направи. Но ако България е правова държава, не трябва да се стига до такъв закон, защото той е противоконституционен. Освен това той ще бъде съборен още в КС. А до Европа може да се стигне едва когато тук са изчерпани всички възможности.

– След като и правителството даде подкрепа на проекта на Валери Симеонов, а опозицията мълчи по темата, кой очаквате, че ще се обърне към Конституционния съд?

– Много са субектите, които могат да се обърнат към КС, и все някой ще го направи.

– А как ще коментирате идеята на финансовия министър за създаване на национална агенция по хазарт?

– Нека се създаде агенция по хазарта, нищо лошо няма в това. Но не може държавата да каже, че частни субекти не могат да развиват тази дейност.

– Смятате, че намесата на държавата в случая е абсолютно недопустима, така ли?

– Да. Държавата е с вързани ръце от самата конституция, която е приета през 1991 г. от същата тази държава. Ако беше включен и хазартът като държавен монопол – окей. Но не е.

– Друга тема е за размера на таксите, които е плащала националната лотария, и това, че има разминаване между размера, който е трябвало да плати, и този, който е платен – трябва ли със задна дата да си плати по-големите такси?

– Ако наистина има такова нарушение. Аз това не мога да знам. Но нямам съмнение в юридическата страна на въпроса.

Вие на кой отбор сте фен? Питам ви заради съдбата на „Левски“.

– На ЦСКА съм фен, но това няма значение. Трябва да се печелят битки с честни средства, на терен, а не с други действия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar