С решение на Върховния касационен съд директорката на 164-та детска градина „Зорница“ в столичния квартал Горна баня Мариана Иванова е възстановена на работа. Още днес тя ще се върне в детската градина, за да заеме поста, от който беше шумно уволнена в края на 2017 година с обвинения за надвишен прием на деца с хронични заболявания, който не се доказа по делото. Разходите по делото, заплатите и осигуровките на Иванова за периода на уволнението ще бъдат поети от общината.

„Уволнителната заповед беше в 6 точки, като за първите 4 беше минала давността, а другите две не се доказаха“, обяви на пресконференция днес адвокатът й Кристиян Гьошев. „Ще продължа да върша работата си със сърце, нямам никакви реваншистки чувства“, каза Иванова.

Шумното уволнение

След уволнението x през декември 2017 година Иванова обясни в интервю за Би Ти Ви, че е е приела деца, които не са минали през системата за електронно класиране на общината, но посочи, че това е ставало под натиск от районния кмет на „Овча купел“, ръководителя на дирекция „Образование“ в Столичната община и експерти от дирекцията. Имената на децата, които трябвало да бъдат приети, идвали с есемеси, на листчета и с телефонни обаждания.

„Показаните есемеси не съдържат натиск, районните кметове са в непрекъснат диалог с детските градини“, заяви тогава заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Според него посочените имена на деца и родители може да са с цел някаква справка от страна на районния кмет или експертите. Бившият кмет на район „Овча купел“ Христина Семерджиева и шефката на отдел „Образование“ към Столичната община Мария Минчева тогава отрекоха обвиненията. Заради показаните тогава в телевизионен ефир есемеси и твърдения за оказан натиск сега двете са завели дела срещу Иванова за клевети, обяви днес другият адвокат на директорката – Владислав Янев.

След уволнението служители на детската градина и родители протестираха в защита на Иванова, а кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че Столичната община сама ще се проверява по казуса със съмнителния прием в детската градина.

Какво лъсна от делото

По думите на адвокатите този случай разкрива явната криза с недостиг на места в детските градини. „Бяха събрани множество свидетелски показания, които доказват два факта: липсата на деца и установената практика да се вписват допълнително деца“, каза Янев и добави, че местата са недостатъчни, затова се и появяват корупционни практики и това е обществено известна тайна. От писмо на зам.-кмета Чобанов става известно, че в 14 детски градини е надвишен приемът за учебната 2017-2018 година, но техните директори не са уволнени, посочи адвокатът

„Госпожа Иванова е заявила публично една обществено известна истина – тя предоставя достоверна информация, която е обект на дебат. Всеки от директорите е премълчавал истината поради страх от действия на ръководни органи, които да го злепоставят. Това и става – след като Йорданова заявява публично тази грозна истина и предоставя доказателства, тя е очернена. Реалното положение трябва да се знае от всички. Заради казването на истината тя е подложена на репресия“, каза адвокатът и добави, че очакват от съда справедлива оценка на доказателствата по делото срещу Иванова за клевета.

От справка в столичните детски градини било установено, че през 2016/17 учебна години 7-а детска градина е била с 34 деца над план-приема, следват 8-а детска градина с 23 деца, 43-та детска градина със 17, докато взетите допълнително над план-приема в 164-та градина деца са едва 6.

Заради недостига на места много родители са принудени да запишат децата си в частни детски градини, където понякога разходите са по-високи от заплатите на родителите. „Държавата да компенсира родителите, чиито деца са в частни детски градини, докато осигури места за всички“, предлага адвокатът.

Какво следва

Въпреки че адвокат Гьошев определи отстраняването Иванова като „учебникарски пример по дискриминация“, реваншизъм няма да търсят, няма да заведат дело в тази насока.

На Мариана Иванова й остават 4 години до пенсия и тя смята да си ги изкара като директор и в добри отношения с общината и кмета Фандъкова.

Според решението на съда разноските от 5500 лева по трудовото дело ще бъдат платени от детската градина. А 11 000 лева заплати заедно със законните лихви, както и осигуровките на госпожа Иванова ще бъдат поети също от детската градина, т.е. от обществеността, от данъците на хората, посочиха адвокатите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar