28-годишният българин се готвел да вдигне сватба

Удар на кола е причина за смъртта, показа експертизата

Според гръцки медии един от задържаните е син на полицай

Феновете от „Ботев“ се събират на опело, след това го кремират

Двама от футболните фенове на ПАОК в Солун са с доказано участие в побоя над българите в Солун на 5 януари. При инцидента загина 28-годишният Тоско Бозаджийски от Пловдив, фен на „Ботев“ – пребит и прегазен от кола след това. Нещастието се случи след дербито между солунските грандове ПАОК и „Арис“, когато се сблъскаха агитки на двата клуба.

Двамата гръцки ултраси са в ареста и вече получиха обвинения за 11 престъпления – от хулиганство до организирано нападение над невъоръжени лица.

Според медицинската експертиза смъртта на българина е причинена от удара на колата, като преди това

на жертвата са

нанесени удари с

тежък предмет

По време на разпита арестуваните опитаха да защитят тезата, че не са искали да наранят българите, но фактът, че са били добре въоръжени с бухалки и лостове, доказва противното.

Цялата група от 20 човека са носели и каски с надежда да не бъдат разпознати от записите на камерите, но полицията успя да установи конкретни лица.

Разследването продължава, защото според записите от камерите има още фенове, участвали директно в нападението над българите.

Имената на задържаните се пазят в тайна. Властите се страхуват, че

техни роднини

могат да бъдат

нападнати за

отмъщение

Въпреки това медиите в Гърция изнесоха информацията, че единият от арестуваните е син на висш полицай, и то от Отдела за борба със спортното хулиганство.

Надеждите са, че постът, който баща му заема, няма да повлие на процеса срещу сина му.

Според юристи, които коментират случая, квалификацията е

умишлено

убийство, а

не нещастен

инцидент

Третият с повдигнато обвинение е шофьорът на колата, прегазила българина. Става въпрос за жена, която е обвинена в причиняване на смърт по непредпазливост с утежняващото обстоятелство, че не е спряла след инцидента.

Тя се е предала на полицията чак на следващия ден.

В южната ни съседка случаят продължава да се коментира с пълно съчувствие към българите и се очакват не само тежка присъда, но и много строги мерки от страна на правителството срещу тези прояви на футболен фанатизъм, придружен с опасност за живота на хората.

Гърците са шокирани от проявите на агресия от страна на футболни фенове и настояват за мерки, които да изчистят спорта от действията на ултраси.

„Трагедията е

безкрайна.

Тоско бе човек,

готов да помогне

на всеки. Възнамеряваше тази година да се ожени за приятелката си.

Това каза пред „24 часа“ шефът на фенклуба на ФК „Ботев“ Божидар Божилов.

Убитият 28-годишен пловдивчанин е негов близък приятел. Привържениците на „жълто-черните“ се събират днес в 13 часа в храм „Преображение Господне“ в Пловдив за опелото на Бозаджийски. Те са приготвили стотици жълто-черни шалчета и фланелка на любимия си отбор, които ще оставят по време на поклонението.

След траурната церемония Тоско ще бъде кремиран по желание на родителите му.

„Най-хубавото ни момче, което ни обединяваше, си отиде“, покрусени са в ръководството на сдружението на феновете. Те се опасяват, че синът на гръцкия полицай може да отърве наказанието.

„Лично ще

следим случая

и ако трябва,

ще протестираме

пред съда в Солун“, заканват се ботевистите. Според тях, ако в България подобно нещо бе станало с гръцки студент от фенклуба на ПАОК, е щяло да се разчуе по целия свят. А гърците щели да вдигнат протести в цялата страна.

У нас обаче обществото не реагирало, а само привържениците на „Ботев“.

„В Гърция проблемът с футболните хулигани е огромен. В агитките им е пълно с анархисти, които се бият по протести, палят коли и влизат в стълкновение с полицията. Случаят с Тоско сега им развързва ръцете да решат този проблем завинаги“, коментират пловдивчани.

„Името на Бозаджийски трябва да се помни винаги. Ние сме едно голямо семейство и всеки един от нас е важен. Загубата му е огромна за нас, защото той обединяваше всички фенски фракции на „Ботев“. Беше златно момче, истински наш неформален лидер“, казаха запалянковци. Те правят аналогия с патрона на отбора – Христо Ботев, който също си е отишъл на 28 г. По думите им убитият в Гърция правист е бил душата и сърцето на ултрасите.

„Такава

нечовешка

омраза, каквато

е между

фенове на

ПАОК и „Арис“,

като че ли я няма в България, надявам се да е така“, смята Тодор Иванов от фенклуба на „Ботев“.

Както „24 часа“ писа, над 600 запалянковци от „Ботев“ почетоха Тоско в понеделник вечерта пред едноименния стадион в Пловдив. Те запалиха стотици факли и свещи точно в 19,12 ч – символичните числа, които показват рождената дата на клуба. Въпреки студа вечерното бдение продължи повече от 2 часа. Феновете пяха песни за любимия си тим и оставяха цветя пред централния вход на стадиона. Мнозина плачеха.

„Не ще умрем, не ще умрем, една любов, едно сърце“ и „Няма да забравим, няма да простим“, скандираха над половин час феновете.

От клуба на привържениците на „Ботев“ настояват гръцките власти бързо и адекватно да разплетат случая и да накажат виновниците.

Както стана ясно, ръководството на ФК „Арис“ (Солун) е предложило да поеме разходите за транспортиране тялото на 28-годишния пловдивчанин от Гърция до България. От гръцкия футболен клуб били в постоянен контакт със семейството на Бозаджийски и готови да откликнат на всякакви нужди.

„Дори да не бяха направили този жест от „Арис“, ние бяхме готови да съберем пари и да направим същото“, обясниха от фенклуба на „Ботев“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar