Тонове отпадъци от Италия откриха проверяващи на нелицензирана за тази цел площадка във Враца след сигнал на граждани до РИОСВ.

Вносните боклуци се съхраняват на ул. „Складова“ в областния град, а проверката установила, че порталът на обекта е отворен и до отпадъка се стига без проблем. На мястото имало повече от 50 тона употребявани тонер касети от принтери, като по-голямата част от тях са пакетирани.

Според служители в склада боклукът е там от ноември 2019-а, а според документите идва от Италия и не е опасен.

„Тепърва обаче ще изясним кой е собственикът на площадката и на отпадъците“, заяви директорът на врачанската екоинспекция Христо Христов.

Стопаните на склада

са баща и син – Тодор

и Илиян Ангелови

Според тях боклукът не е техен, а на фирма, с която сключили договор за съхранение. Площадката обаче не е лицензирана, както е по закон, установили от РИОСВ.

ДАНС също започна проверка по случая. Предстои собствениците на въпросната фирма да бъдат разпитани.

Кметът на Враца Калин Каменов обяви, че се е свързал с фирмата, която е собственик на употребяваните тонер касети от Италия. Оттам потвърдили, че ще организират трошене и разделно събиране на метала и пластмасата от касетите. Металът ще се предава за вторични суровини, а пластмасата ще се продава на заводи като суровина.

„На територията на Враца няма да се извършва горене, топене или друга термична обработка, която би навредила на природата, както и да се складират боклуци на наше сметище“, увери Каменов.

Според него в община Враца не е постъпвало официално намерение за преработка на пластмаса.

„На този етап притеснителното е, че има идея за преработка на тази пластмаса без термично обработване, което обаче по никакъв начин не е нито обявено в общинската управа, нито е съгласувано с регионалната инспекция по околната среда. Няма как да се коментира тема, при положение че все още няма проект и няма внесени документи за каквото и да било официално намерение. Засега е ясно, че заради това, че

теренът няма лиценз за

складиране на подобни

отпадъци, собственикът

ще бъде глобен

със 7 хил. лв.

„Площадката е наета от фирма, която се занимава с обработка на пластмасови изделия. Да, по документи този т.нар. отпадък идва от Милано, Италия – каза собственикът на склада Тодор Ангелов. – Но това са суровини, които са закупени от българска фирма чрез конкурс. От тези суровини ще бъде произведено нещо с добавена стойност.“

Според него пакетираните касети са от специална пластмаса, която не подлежи на изгаряне. С тези суровини се произвеждали закачалки, дръжки за четки и други изделия. Въпреки това Ангелов най-вероятно ще бъде санкциониран, тъй като няма разрешително за складирането на тези отпадъци.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar