Турската полиция задържа 7 души, след като вътрешното министерство започна разследване на преминаването през страната на бившия шеф на групата „Рено-Нисан“ Карлос Гон, който избяга в Ливан, след като беше поставен под домашен арест в Япония, съобщи Ройтерс. Според турски медии сред арестуваните са четирима пилоти, мениджър на товарна компания и двама служители на летището.

В. „Хюриет“ пък посочва, че турската гранична полиция не е била уведомена за пристигането на Гон и

нито влизането

му в страната,

нито излизането

му са

регистрирани

Милионерът, който до миналата година бе най-скъпоплатеният автомобилен бос в Япония, очакваше съдебен процес през април по обвинения в укриване на доходи и други финансови злоупотреби, както и за злоупотреба с доверие. Той бе арестуван през ноември миналата година и по-късно пуснат под домашен арест срещу гаранция от 9 млн. долара.

Магнатът се превърна в най-известния беглец в света, след като преди дни стана ясно, че се е измъкнал от денонощното наблюдение на луксозния си дом в Токио и е пристигнал в Ливан, където е отрасъл и където го чакала ливанската му съпруга. Медии в тази страна лансираха версията, че милионерът

е духнал

благодарение на

хитроумен план, съставен от жена му и осъществен от група наемници, маскирани като оркестър, дошъл да свири на вечеря. Когато „музикантите“ приключили изпълнението, високият около 1,65 м арестант се вмъкнал в голям калъф от инструмент с двойно дъно и така бил изнесен от къщата. После бил отведен на малко летище, откъдето го качили на частен самолет, чийто пилот нямал никаква представа кой се намира на борда. „Става дума за изключително професионална операция – от началото до края“, казва източник на Ройтерс. Според „Файненшъл таймс“ няколко екипа са работили в различни страни по организирането на бягството и са имали поддръжници в Япония.

Автомагнатът е имал три паспорта – френски, ливански и бразилски, но те са били иззети от японските власти след ареста му. Властите в Ливан обаче твърдят, че той е влязъл там легално. По-късно от вътрешното министерство съобщиха, че Гон е влязъл с френски паспорт и ливанска лична карта. Според АФП бившият бос всъщност

е имал два

френски

паспорта,

единият от които се е пазел в дома му, но заключен в кутия с таен код, познат само на адвокатите му. Но японската му защита твърди, че е била тотално изненадана от вестта за изчезването му.

В четвъртък Интерпол издаде червена бюлетина за издирване и я прати на властите в Бейрут. Червената бюлетина е искане към полициите на държавите – членки на Интерпол, за временно задържане до екстрадиция. Тя не е заповед за арест. За момента от страна на Ливан няма информация какво ще предприеме страната по отношение на беглеца.

Ливански тв журналист успял да се срещне с някогашния титан на японската автоиндустрия. Според него Карлос Гон бил по-борбен от всякога и подготвял защитата си. Веднага след бягството богаташът заяви, че се е измъкнал от Япония заради политическото преследване срещу него. Той щял да направи пространно изявление на 8 януари. Японски вестници смятат, че богаташът беглец е направил за смях правосъдната система в Страната на изгряващото слънце.

В четвъртък френски телевизии показаха снимка на Гон, седнал на отрупана с ядене и пиене маса в Бейрут, за да празнува Нова година заедно със съпругата си Карол и приятели. „Исках мъжът ми да се върне при мен, знам, че той е невинен“, заяви Карол при пристигането на магната в Ливан.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar