През март всеки, който има персонален код от Националната агенция за приходите (НАП), или електронен подпис, ще може да види т. нар. „предварително попълнена данъчна декларация„. Това съобщи пред БНР говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

НАП вече автоматично ще попълва в декларацията полетата с всички доходи на данъчнозадълженото лице, за които знае – като трудови правоотношения и хонорари. „Но ако има други източници на доходи – наем или някой вид данъчни облекчения, човекът трябва да допопълни ръчно или да коригира данъчната си декларация“, обясни Бъчваров. Той посочи, че заради тази нова услуга се очаква повече хора да поискат да получат персонален код от НАП.

От днес може да се подават данъчни декларации на хартия, но говорителят на НАП посъветва да не се бърза с тях, за да се възползват хората от предварително попълнената електронна декларация.

Бъчваров припомни, че всеки, който декларира доходите за миналата година до края на март 2020 г., ще ползва 5% отстъпка от данъците си. „Има период от началото на март, когато ще бъде пусната попълнената данъчна декларация, до края на март – докогато може да се ползва 5% намаление от данъка за довнасяне, ако освен че е подал декларация по електронен път, няма и стари неплатени задължения“, уточни още говорителят.

Освен това от НАП напомнят, че вече няма да е нужно към данъчните декларации да се прилагат служебни бележки. „Вече служебни бележки не са необходими – нито трябва да бъдат прилагани към данъчната декларация, нито се налага да се искат и получават. Същата информация се съдържа в т.нар. „сметки за изплатени суми“, които работодателите издават“, каза Бъчваров.

Данъчната декларация, която ще се подава през 2020 г. е със същия дизайн, както през предишните години.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Киро
Киро
02 януари 2020 12:22
Гост

Не са го доизкусурили. Защо да няма информация и за други източници на доходи, например наем? Нали на всяко тримесечие наемодателят е длъжен да пуска декларация за удържаният данък?

Анонимен
Анонимен
02 януари 2020 12:26
Гост

Не е задължително. Може да не се удържа този данък при месечното плащане, а след подаването на данъчната декларация човекът, който има доходи от наем да си плати данъка.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2020 12:28
Гост

Наемателят пуска такава декларация, ако е удържал данък при плащането. А и в интерес на истината много хора крият тези доходи.

Стефан
Стефан
10 януари 2020 7:40
Гост

Това е така само ако платеца на дохода е ЮЛ или СОЛ. При наемател и наемодател физически лица, задължението за деклариране е на получателя с ГДД. Освен това за последното тримесечие данък не се удържа и не внася от платеца на дохода, освен по изрично желание на наемодателя. Така, че има я хипотезата НАП да не знаят за получения доход.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2020 12:05
Гост

Онзи ден чух следната ексцентрична идея – данъците на хората да се обвържат с коефициент на полезност на правителството и парламента. В края на един тригодишен период се прави допитване до хората и според отговора се определят и данъците върху доходите. Ако коефициентът на полезност е под 30%, да се намали данъкът. Тръгва се от една средна база, слага се таван и минимум и спрямо това се върви нагоре или надолу. Спорихме много, защото според мен хората ще са постоянно недоволни и накрая току виж държавата фалирала. Ама хора и мнения разни.

Кристина
Кристина
02 януари 2020 12:06
Гост

Явно просто сте си намирали приказка. Идеята не струва.

Ники
Ники
02 януари 2020 12:08
Гост

Не просто не струва, а е опасна и вредна.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2020 12:04
Гост

Данъчните взеха част от бизнеса на счетоводителите.

Гейтс
Гейтс
02 януари 2020 12:02
Гост

Тези електронни декларации са нова огромна база данни, която, ако изтече, ще падне държавата. Дано този път да са я защитили малко по-добре.

реалист
реалист
03 януари 2020 7:29
Гост

Държавното падение и без това е факт, щом бебета студуват при 15 градуса и хора в деменция са убивани. Рано или късно пак ще бъдем турски вилает. И както съветваше Ал.Чакъров (съветник на Т.Ж.)-учете турски !

хаха
хаха
02 януари 2020 12:01
Гост

Най-вече счетоводителите ще пируват заради отпадането на изискването на служебните бележки.

Някой
Някой
02 януари 2020 11:59
Гост

Друго си е НАП да ти каже колко дължиш, а не да се чудиш дали не си сгрешил и да те гонят с години за 5 стотинки.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2020 12:00
Гост

А ако НАП сгреши, как се обжалва?

самоосигуряващ се
самоосигуряващ се
02 януари 2020 11:49
Гост

Слава богу, че отпадна това безумие със служебните бележки. Иначе и сега електронната декларация на практика се попълва сама

Petrov
Petrov
02 януари 2020 12:23
Гост

Информацията я има и в сметките за изплатени суми. Това си беше излишна бумащина.