Кандидатът за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов ще бъде повишен във Върховната касационна прокуратура (ВКП), става ясно от предложение на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК). То ще бъде разгледано от Прокурорската колегия след Нова година.

Найденов, който е зам.-шеф на АСП, е един от тримата кандидати за ръководител на апелативната спецпрокуратура. Другите двама са Пламен Евгениев от спецсъда и Росен Радев от СП.

Прокурорската колегия беше насрочила избора за 27 ноември, но той беше отложен заради заболяване на Найденов. Друга дата засега не е определена.

Междувременно обаче във ВКП бяха освободени места поради пенсионирането на магистрати и така се отвори възможност Николай Найденов да бъде повишен по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт.

През март 2018 г. ПК на ВСС обяви конкурси за повишаване във ВКП и ВАП, като в първата прокуратура имаше три свободни места, а във втората – пет.

Десетки магистрати подадоха документи за участие, като някои от тях се явиха и на двата конкурса.

На 2 октомври Прокурорската колегия повиши трима обвинители във ВКП, а седмица по-късно петима бяха назначени във ВАП.

Междувременно обаче няколко прокурори от ВКП се пенсионираха и така се освободиха места, които могат да бъдат заети от магистрати, класирани под чертата в конкурса.

Именно така се стигна и до възможността Николай Найденов да бъде повишен. Той е бил уведомен за нея от прокурорската Комисия за атестирането и конкурсите.

На 4 декември Найденов е подал молба за повишаване във Върховната касационна прокуратура. Тя е била разгледана от КАК на 10 декември, която е дала положително становище.

Предложението трябваше да бъде обсъдено от Прокурорската колегия на заседанието ѝ на 11 декември, но беше отложено. Причината за това е свързана с молбата на Сотир Цацаров да бъде преназначен за редови обвинител във ВКП, след оставката му като главен прокурор. Тъй като местата са ограничени и за да не се налага изкуствено откриване на щат, на който Цацаров временно да отстъпи, който пък впоследствие да бъде закрит, след като той напусне поради избора му за председател на КПКОНПИ, колегията е решила да изчака с повишаването на Найденов и още двама души, единият от които е Вичо Вичев, който бе и районен, и градски, и апелативен прокурор на София.

Евентуалното повишаване на Николай Найденов няма да попречи за участието му в процедурата по избор на шеф на АСП, уточниха от Прокурорската колегия след запитване на „Лекс“. На този етап Найденов не се е отказал от надпреварата за ръководното място.

 

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ops
ops
20 декември 2019 14:37
Гост

За пореден път се убеждавам колко полезна е разпоредбата на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ. Прокурорската колегия си я прилага веднага като се появи възможност. Но съдийската ме изумява. При тях май всичко е лично

спец
спец
20 декември 2019 14:59
Гост

При тях нищо не върви като хората. И все повече заприличват на предходния състав. Отврат

надута гайда
надута гайда
20 декември 2019 14:37
Гост

Идеално, като си изкара мандата, ще си иде директно във ВПК. Това се казва надута гайда

нищо не се знае
нищо не се знае
20 декември 2019 14:38
Гост

кой е казал, че него ще изберат. може да е съдията

съмнение
съмнение
20 декември 2019 15:00
Гост

Как пък не, този съдия се опитва да се пласира навсякъде. Все му е едно къде, важното е да избяга от съда. На такъв човек не може да се има доверие.

анонимен
анонимен
20 декември 2019 14:34
Гост

Може да го повишат и въпреки всичко да участва за шеф на апелативната спецпрокуратура. И това май е по-добрият вариант, ако останат другите двама кандидати, няма да има избор май.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 13:57
Гост

Голям наплив беше за конкурсите за повишаване във ВКП и ВАП.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 13:53
Гост

Представете си каква ирония само! Николай Найденов и Цаци колеги във ВКП.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 13:51
Гост

Шеф на АСП, или прокурор във ВКП? Труден избор.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 13:56
Гост

Сигурно ще избере да бъде повишен във Върховната касационна прокуратура.