Съдийската колегия избра председатели на районните съдилища в Крумовград и Петрич. Марин Чорбаджийски поема ръководството на този в Крумовград, а Атанас Кобуров – в Петрич. И двамата бяха единствени кандидати за постовете.

При изслушването си и в отговор на въпрос Марин Чорбаджийски заяви, че районните съдилища, дори и само с двама съдии, както е в Крумовград, трябва да бъдат запазени. Той изтъкна, че районният съд в Крумовград е на 50 км от този в областния град Кърджали, районът е планински и тежък, освен това е и пограничен. И допълни, че достъпът до интернет на хората в района не е много добър, което е още един довод да се запази съдът в Крумовград с оглед достъпа до правосъдие.

В негова подкрепа се изказа Цветинка Пашкунова, а след това колегията единодушно избра Марин Чорбаджийски за председател на РС-Крумовград.

Атанас Кобуров пък ще оглави районния съд в Петрич. Негов предшественик на поста е съпругата му Мая Кобурова. Съдът в Петрич е един от натоварените в страната. Там работят седем съдии – трима наказателни и четирима граждански. Отношенията били колегиални и при увеличаване на натовареността на едното отделение, съдии от другото веднага откликвали и помагали. През последната година с 60% скочили гражданските дела.

Кобуров обясни, че не е подал документи за участие в първата процедура, защото е изчакал дали негови колеги няма да участват. Но като видял, че кандидати няма, се решил да участва във втората процедура, открита от Съдийската колегия. Освен това четирима от съдиите там участвали в конкурс за повишаване, което е потенциална опасност работата там да забуксува.

Иначе той разказа, че съдът в Петрич е един от първите, които са въвели софтуер за преобразуване на текстови файл в звуков, което е в помощ на хората с увреждания. Другата технологична новост е наличието на електронни папки на делата.

Председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков заявиха, че убедено ще гласуват за Атанас Кобуров. Панов заяви, че кандидатът е откровен и честен в отговорите си и ще го подкрепи.

Без никакъв проблем със себе си ще гласувам за този колега. Вярно е, че няма административен опит, но това не е порок, при положение че има желание, хъс и възможности за това. Той ще бъде добър ръководител, наясно е с органа, който желае да ръководи. Впечатление прави добрата координация между колегите – с оглед ситуацията реагират, когато се налага да преливат от наказателно в гражданско отделение и обратно“, каза на свой ред Георги Чолаков.

Цветинка Пашкунова също заяви, че ще подкрепи Атанас Кобуров, защото той демонстрира професионализъм, отговорил е компетентно на въпросите, което е показателно за неговата подготовка, която ще му бъде от полза. Освен това дава доста рационални и иновативни идеи за повишаване на качеството на магистратите и усъвършенстване на организацията на работа в съда, заключи Пашкунова.

Красимир Шекерджиев се присъедини към казаното с думите: „Това е съд, в който всичко изглежда отлично. Най-голямото достойнство са изключително добрите взаимоотношения между съдиите – това е тяхната кандидатура и аз убедено ще го подкрепя“.

 

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 12:53
Гост

Честито! Дано да изкарат мандатите си до края, а не да закрият съдилищата.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 12:44
Гост

Добрите взаимоотношения между съдиите са изключително важни за организацията на работата на съда.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 12:36
Гост

Вярно е, че административния опит не е на първо място, при положение че човек има желание, хъс и възможности за това.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 11:43
Гост

Това са съдилищата на предна линия, ако могат така да се изразя. Те посрещат най-честите нужди от правосъдие на хората, гледат делата за кражби, за делби и тн. А откакто се заговори за реформа на съдебната карта, се гледа на тях с подозрение, като на излишни. Не е справедливо!

Христо
Христо
17 декември 2019 12:35
Гост

Районният съд в Крумовград е на 50 км от този в град Кърджали.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 11:37
Гост

Закриването на малките РС не е рационално не само из планинските райони, има и много места в Северна България, които макар и в равното имат нужда от съд при тях

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 12:34
Гост

Прекрояването на съдебната карта е неизбежно.

опасен чар
опасен чар
17 декември 2019 11:34
Гост

Роднина, милиционер, роднина, милиционер… Пардон съпруг, председател, съпруг, председател..,

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 11:38
Гост

разбирам шегичката, ама не е като човекът да не е изчакал друг да се кандидатира, както ясно е написано.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2019 12:45
Гост

Шуробаджанащината по съдилищата е всеизвестна.