Министърът на околната среда Нено Димов и регионалният министър Петя Аврамова носят вина за водната криза в Перник. Това е установила проверката на районната прокуратура в града, разпоредена след писмо на граждани заради водния режим. Тъй като обаче в Перник нямат правомощия да разследват министрите за безстопанственост, материалите са били изпратени на Специализираната прокуратура.

Водният режим в Перник беше въведен на 18 ноември, дни след местните избори, а по-рано перничани не са знаели за състоянието на язовир „Студена“, обемът на който от октомври е намалявал с 2 млн. куб. м месечно.

В съобщение на районната прокуратура в града се казва, че след внимателен преглед на събраните материали е констатирано, че са налице данни за евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите.

Сайтът „OFFNews“ пък цитира директно постановлението на прокурор Красимира Минчева, в което се твърди, че са събрани данни за допусната безстопанственост от Нено Димов и Петя Аврамова.

„С бездействията си министърът на МОСВ и министърът на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно преписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК“, се казва в постановлението на прокурор Минчева.

Отделно производство в пернишката прокуратура пък ще установява дали за безстопанственост може да се търси отговорност и на длъжностно лице от ВиК-Перник.

„Нека не се бъркаме в работата на компетентните органи. Всичко, което се изисква от нас като материали, като данни, всичко ще бъде предоставено. Да оставим компетентните органи да направят своите заключения“, коментира днес Петя Аврамова и добави, че ако има вина, то тя ще бъде установена и „ще бъде понесена от съответния сгрешил – било то институция или лице“.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 17:01
Гост

Водният режим там ми напомня за режима на тока преди години. София беше като дискотека.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 17:06
Гост

Това беше преди десетилетия. Което значи, че крачка не сме мръднали от тогава.

анонимен
анонимен
13 декември 2019 16:00
Гост

Районната прокуратура в Перник безпристрастно ли е разследвала случая. Защото и прокурорите нямат вода, не се къпят, т.е. търпят негативни последици от действията на някои хора и институции. Та се чудя как стоят нещата с безпристрастността

наказателната и политическата отговорност
наказателната и политическата отговорност
13 декември 2019 15:58
Гост

Не, че нещо, ама винаги в такива случаи се чудя как може министър лично да носи наказателна отговорност за безобразията на цялата йерархия от отговорни много по-пряко от него. Повдигането на обвинения на тях, а не на конкретните чиновници в министерствата и във ВиК само ще провали делото. Политическата отговорност е друго. Да подават оставки и толкоз

анонимен
анонимен
13 декември 2019 16:03
Гост

Защо. Ако са били уведомени за кризата и не са разпоредили/предприели мерки само с оставка ли да се разминат.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 16:04
Гост

Въпросът е има ли пряка отговорност на министрите.

Паметлив
Паметлив
13 декември 2019 16:05
Гост

Аз помня министри, които са носили пряка отговорност пред съда, но не помня да са я поемали.

Изроди
Изроди
13 декември 2019 15:54
Гост

Накрая ще им кажат, като нямат вода да пият уиски.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 17:02
Гост

И да се мият с водка 🙂

анонимен
анонимен
13 декември 2019 15:45
Гост

А сега Нено Димов и Петя Аврамова да яхнат водоноските и всеки ден да карат вода за Перник.

анонимен
анонимен
13 декември 2019 15:39
Гост

Историята с Перник е безобразна. Предишното управление на общината – да подчертая, че беше от ГЕРБ, нагло скри проблемите с водата и стовари всичко на новото ръководство.

Хахаха
Хахаха
13 декември 2019 15:34
Гост

От Нено, гоориш, до Нено, давиш се!

Чакай
Чакай
13 декември 2019 15:28
Гост

Ако ББ не е решил, че им е време, няма как да установят достатъчно данни за повдигане на обвинение

Правилно
Правилно
13 декември 2019 15:28
Гост

Ох, дано глътнат вода тия двамцата

Анонимен
Анонимен
13 декември 2019 17:04
Гост

Ако им се повредят шнорхелите. Че бая на дълбоко са се гмурнали.