Бившият министър-председател на Словакия Роберт Фицо е обвинен в расизъм заради подкрепата си за бивш депутат от крайната десница, изгубил поста си заради расистки обиди. Фицо е в момента лидер на най-голямата партия в страната.

През септември Върховният съд постанови, че Милан Мазурек от „Народна партия – Наша Словакия“ (LSNS) е извършил престъпление с коментари по адрес на ромското малцинство и го глоби.

Фицо разпространи видеопослание с подкрепа за Мазурек, който бе казал: „Антисоциалните цигани никога не са се борили на нищо за тази страна и никога няма да го направят.“ След което сравни ромчетата с „животни в зоологическа градина“.

Ако съдът го признае за виновен, бившият премиер може да влезе в затвора до 5 години. Обвинението е за подкрепа за извършването на престъпление, охулване на хора заради произхода, расата и вярата им, както и за подстрекаване към национална, расова и етническа омраза.

В съобщението, разпространено първо на официалната му страница във „Фейсбук“, Фицо заяви: „Милан Мазурек каза това, което почти целият народ мисли, и ако екзекутирате някого заради истината, вие го превръщате в национален герой.“

„Ако решението на Върховния съд е ориентир за това що е престъпление, когато се говори за ромите, тогава разследващите органи могат да влязат във всяка кръчма в Словакия и да арестуват всичките ѝ посетители“, добави експремиерът.

LSNS е смятана за възможен коалиционен партньор на „Смер“, партията на Фицо, за парламентарните избори на 29 февруари. Това се очерта още по-силно, след като неотдавна депутати на LSNS подкрепиха в парламента закони на „Смер“. Премиерът Петер Пелегрини обаче изключва подобен съюз.

От 2018 г. насам следващата консервативни идеи за обществото социалдемократическа „Смер“ губи подкрепа заради убийството на журналист, разследвал връзките между подземния свят и правителството. Но тя все още е най-популярната партия в страната.

Според данни от 2013 г. на социалното министерство и на ООН в населението от 5.4 млн. души в Словакия има около 400 000 роми, които са второто по големина малцинство след унгарците.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar