Главният архитект на София Здравко Здравков защити в показанията си пред специализирания съд действията и решенията на бившия зам.-кмет в Столичната община Евгени Крусев, с които са направени промени по договора за ремонта на столичния булевард „Граф Игнатиев“.

Според обвинението от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г. Евгени Крусев е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със заповед на кмета. Прокуратурата твърди, че е предприел действия за съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи груп“ АД за обществена поръчка и така набавил облага за фирмата, а Столичната община била ощетена с 919 863.55 лв., пише в обвинението.

„Искахме да вземем правилното решение. Евгени искаше ремонтът да е качествен, в срок и да отговаря на всички изисквания за безопасност. Когато започнахме ремонта, се оказахме в различна ситуация – заложените по първия проект виброизолационни подложки нямаше да издържат на влагата и замърсяването, каквито има на „Графа“, и трябваше да се изберат други. Освен това имаше високи подпочвени води“, разказа пред съда Здравков.

Той обясни, че решението на Крусев за смяна на настилката не е било взето еднолично и освен това Крусев се е консултирал с експерти. „Убеден съм, че това решение е най-доброто за София. На всеки от нас ни е минавало през главата в някакъв момент вариантът да спрем ремонта, но вече бяха извършени много дейности. Това е централна градска част и вече бе затворена. Да спрем проекта и всичко да започне отначало – щеше да отнеме повече от година за препроектиране, нова процедура, оценки от ВиК, Регионалната дирекция за национален строителен контрол, тръжна процедура и 6 месеца срок за обжалване. Всичко това означаваше да оставим града разкопан повече от година“, обясни главният архитект на София.

По думите му при подобен сценарий потърпевши щяха да бъдат и гражданите, и бизнесът.

„В момента срещу Столичната община тече дело, заведено от собственици на магазини и търговски обекти, които не са имали добър достъп, а клиентите им са минавали по европалета и греди“, обясни Здравков.

„Евгени Крусев дойде в Столичната община на 27 години. Завиждам му на куража и амбицията да промени града. Благодарение на него 20 градски булеварда са променени. С него сме били на разположение 24 часа в денонощието, без почивен ден, 7 дни в седмицата. Не знаем какво е почивка. Респект към този човек, който не заслужава всички тези атаки“, заяви главният архитект на София и добави, че съжалява да го види на подсъдимата скамейка.

„Когато утре застана и аз на тази скамейка, дано бъде оценено, че правим нещо за града. Убеден съм, че това беше най-доброто решение за София“, заяви Здравков.

Заседанието продължава с разпит на свидетели, а по делото като свидетел предстои да бъде призован и разпитан и изпълнителният директор на столичния „Метрополитен“ Стоян Братоев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar