Отдаващите апартаменти и стаи за краткосрочен наем през платформи като Airbnb и Booking.com ще могат да избират дали да категоризират или само да регистрират обектите в съответната община. Освен това те ще имат задължение да се включат в Националния регистър на местата за настаняване към Министерството на туризма и да подават в него данни за хората, които са нощували при тях като туристи. Таксата за включване към регистъра за собствениците на апартаментите ще е еднократна и ще е в размер на 20 лв. на легло.

Това предвиждат редактираните текстове на промените в Закона за туризма, които бяха вкарани като преходни разпоредби между двете четения на Закона за бюджет 2020 от Менда Стоянова (ГЕРБ) и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, съобщава „Капитал“. Те бяха приети на бюджетна комисия и предстои другата седмица да бъдат гласувани и в пленарна зала. От БСП и „Атака“ се въздържаха при гласуването им като заявиха, че може да ги подкрепят в зала, ако техният анализ покаже, че няма проблем с новите изисквания.

Текстовете включват и опция държавните органи или общините да могат се споразумяват директно с платформите, които осъществяват посредническа дейност за онлайн предлагане на туристически услуги, за предоставяне на информация или за събиране на данъци и такси срещу комисионна. Друга поправка предвижда задължително платформите да осигуряват за клиента на туристичексата услуга възможност да плати по електронен път.

Остана спорното предложение при нарушение на изискванията за регистрация или категоризация на апартаментите или стаите за гости, които се предлагат през онлайн платформи, достъпът до тях да бъде забраняван за до 14 дни при първо нарушение и за до 30 дни при второ. Това ще става по искане на министъра на туризма и ще се разрешава от председателя на Софийски районен съд. На практика това означава, че съдът ще може да поиска от българските интернет доставчици да забранят достъпа до някоя от онлайн платформите за споделено ползване и туристически услуги за определен период от време.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar