Не съм ясновидец, но съм сигурен, че след година-две ще питам: Помните ли Росен от Нови Искър? Както сега мога да попитам: Помните ли Илиян от Полски Тръмбеш? А Стойчо от Перник?

Някои може и да се сещат. За останалите – Илиян бе осъден за убийството на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново през 2015 г. Уби я, докато се разхождаше на свобода с влязла в сила присъда, а МВР уж го издирваше. А Стойчо се застреля в дома си в Перник през 2011 г., след като бе арестуван и обвинен за отвличането и убийството на 16-годишната Мирослава Николова. Успя да го направи в присъствието на полицаи и окован в белезници. Със собствения си пистолет.

По същия абсурден начин се самоуби и Росен Ангелов, обвиняем за шестте убийства в Нови Искър. И през 2011 г. никой не вярваше на версията на МВР, и сега също. Оттогава нищо не се е променило – на МВР, прокуратурата и следствието все така не им пука кой им вярва и кой – не. Но пък редовно се оплакват от гражданите, че не им подавали сигнали, както се ядосваше шефът на Националната полиция Христо Терзийски. А защо да подават?! За да видят за пореден път как държавата не си върши работата ли? Тъй че смешни са полицейският плач и оправдания.

Още по-смешна е версията им за Нови Искър,

но кой ще я опровергае, като няма жив свидетел?! Оттук насетне сценаристите на МВР могат да творят каквото си пожелаят. Само един неясен детайл за пример – как така в търсене на един човек преравяш цялата планина с патрули, термокамери, хеликоптери, верижни машини и кучета, а не поглеждаш на 500 м от мястото, където е живял? И изведнъж го намираш там на третия ден с дупка в главата и обявяваш, че се е самоубил. Обяснението – квадрантът със самоубилия се бил определен за претърсване не на първия, а на третия ден. Безкрайно удобно, нали? Иначе трябваше да има разследване, дело, доказване на твърденията. Сега ще има само вписване в статистиката на шест разкрити убийства и едно самоубийство. Вътрешният министър ще може да рапортува 100% разкриваемост на убийствата. Дето се вика – видими резултати.

А най-видимо е, че в тоя случай има много тиня. Безброй са въпросите както за самия механизъм на престъплението, така и за издирването на извършителя – сегашното и предишното. Но разследващите смятат, че са отговорили на всичките.

В този случай лъсна цялата некадърност на държавата ни на всички нива. Един човек 8 години успява да се крие от полицията с влязла в сила присъда, живеейки в незаконна къща, за която никой не знае как е изникнала, понеже няма, забележете, административен адрес, куп народ, вероятно и полицията, знаят, че е там, но всеки си затваря очите.

Човек без документи в къща без документи с пистолет без документи

И това ако не е родна картинка! Естествено, от тия подробности никой не се интересува. Важното е, че опасност за населението вече няма, да отдъхнат спокойно и пак да пускат децата си навън. И как да е другояче, като полицията ги изпоплаши – издирваше супер опасен, въоръжен престъпник с кой знае какви намерения и умения – ходи по 10-20 км пеш, не спи, не яде, винаги въоръжен, винаги прикрит. А военният министър Каракачанов даже го направи още по-страшен – имал подготовка в Чуждестранния легион! И педофил на всичкото отгоре. Пък страшилището при цялата си подготовка кротко се самоуби.

През това време, понеже все пак на обществото трябва да се каже нещо, се хвърлиха да потвърждават версията си. И на шефа на националното следствие Борислав Сарафов му се наложи с отегчение многократно да повтаря едно и също с надеждата, че журналистите най-сетне ще „вденат“ (цитат от него самия). А пък зададените през изминалите дни въпроси бяха определени като „теория на конспирацията“.

А на какво разследващите не пожелаха да отговорят? Например

как МВР 8 г. не успя да открие един човек, а мобилен оператор успя

да осъди за неплатени сметки и да получи изпълнителен лист срещу него? Дали да не прехвърлим издирването на частните съдебни изпълнители или може би на мобилните оператори? Дори не стана ясно дали са го търсили в къщата, където години по-рано е арестуван по обвинението за блудство с малолетна, по което е осъден. Тя се намира пак в село Луково и доста прилича на тази, в която го откриха мъртъв, т.е. на 500 м от мястото, където е живеел. Търсен ли е там? От прокуратурата не знаеха.

Как Ангелов, човекът фантом, без документи, успя да сключи договор за интернет и телефон с мобилен оператор? Какъв е резултатът от СРС-тата? Да, такива също са прилагани, макар че разследващите казаха неохотно две-три думи по тая тема. Опитали са се да проследят таблета и телефона на Ангелов. Но така и не казаха защо не са стигнали до него, след като допреди смъртта си е ползвал интернет. Ако някой пита какво стана с тия СРС-та, отговарят, че не могат да си разкрият методите.

Не се разбра и как е бил издирван Ангелов през всичките тези години. Смотолевиха нещо, че са назначили проверка по случая. Тя е от онзи тип проверки, чиито

резултати никога не виждат бял свят

Със сигурност и сега ще е така.

За оръжието също нищо не можа да каже иначе всеобхватното и подробно разследване, което уж разкри цялата истина. Т.е. разбрахме, че сам си е измайсторил заглушител от маслен филтър за кола и че барутните частици по ръцете и куршума в главата му съвпадат, но нищо за самото оръжие. Как се сдобил с него, откъде – това са въпроси без отговор.

Единственият резултат е, че прокуратурата се сети да провери колко хора не излежават присъдите си. Явно досега не са знаели, въпреки че именно те привеждат в изпълнение наказанията. А когато се окаже, че стотици осъдени се разхождат необезпокоявани, ще започнат оправданията – това куца, онова не работи добре. Главният прокурор Сотир Цацаров вече даде заявка за промяна – Главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство, която трябва да приведе осъдения в затвора, няма оперативно-издирвателни функции и не може да намери бегълците, а само прехвърля случаите в МВР и така се губи много време. Чудесно, но нещата стоят така от десетина години, през които не избяга само който не поиска. И сега се сетихме, че нещо май не е наред.

Така че случаят „Нови Искър“ е разкрит, може вече и да е архивиран. И не трябва да се чака година-две, а само седмица-две, за да се зададе въпросът: Помните ли Росен Ангелов? МВР вече го забрави.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar