Повече от 30 години адвокат Валентин Брайков почита паметта на значими български адвокати и общественици. Всяка есен той полага цветя на гроба на Димитър Греков, в който от 2007 г. почива и адвокат Александър Караминков.

Споделя за това с адвокати съмишленици, за да предаде на поколенията създадената от него традиция.

На 25-ти октомври тази година адвокат Валентин Брайков не беше сам. С него бяха адвокатите от Софийската адвокатска колегия Валя Гигова, Красимира Иванова, Лили Лозанова, Радостина Иванова, Мирослав Мичев и Стефан Марчев. Така те решили да отбележат деня на европейските адвокати и европейския ден на правосъдието – връщайки се към началото на българската адвокатура и нейните учредители.

На този ден адвокатите от цяла Европа организират най-различни събития, за да доближат правото по-близо до хората. Тъй като се отбелязва и денят на правосъдието, свои инициативи имат и много европейски и съдебни институции и други правни професии, като целта е да се разясни и утвърди върховенството на правото (с инициативите в различните държави можете да се запознаете тук).

Димитър Греков е основател и първи председател на Софийска адвокатска колегия.

Получил правно образование във Франция, след Освобождението на България Димитър Греков е народен представител в Учредителното събрание, участва в приемането на Търновската конституция и в изграждането на институциите на новата българска държава. Той е и първия председател на Върховния касационен съд и първия български министър на правосъдието. Приносът му за развитието на правните институции у нас е неизмерим.

Учредителите на българската адвокатура са били не само истински родолюбци и демократи, но и истински европейци, защото са успели да привнесат у нас европейските правни традиции и европейската правна култура.

Идеята е да бъде продължена традицията на адвокат Брайков и мемориалният комплекс, в който почиват видни български адвокати, допринесли за развитието на българската адвокатура и на българския правен и обществен живот, да се превърне в място за почит и поклонение от всички адвокати.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Скептик
Скептик
28 октомври 2019 9:28
Гост

То няма кой да сложи камери и лампи в гробищата, те мемориален комплекс ще правят. Крадците много ще се зарадват!

Пожелание
Пожелание
28 октомври 2019 9:27
Гост

Новият кмет на София да вземе да реставрира (ама със скъпи оригинални материали) всички гробове на обществиници в представителните алеи на Централни гробища. И да изгони братята, дето крадат бувки и бюстове за вторични.

Адвокат
Адвокат
27 октомври 2019 10:13
Гост

Чудесно, но и показателно. Като се сравни, какви хора са били начело на адвокатурата и видиш сегашните ти става жал и за гилдията и за хората. Като гледам адвокат Брайков е споделил с колеги, които наистина ще поемат традицията. Да не коментираме само, а да се присъединим към тях.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2019 10:31
Гост

Това трябва да се направи с ученици и да им се разкаже за известните български юристи в миналото. Повечето от тях са държавници, та дори и да не се заинтересуват от правото ще научат за исторяита на българскаат държавност

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2019 10:43
Гост

Добра идея, но от опит знам, че днешните младежи няма да запомнят и дума от това. Интересуват ги съвсем различни неща. Малцина ще бъдат тези, които ще разберат и осмислят. Казвам това със съжаление.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2019 10:21
Гост

браво на колегите

mltc7
mltc7
26 октомври 2019 10:24
Гост

Цветя – хубаво, ама не е ли по-добре да имаше нещо като ден за безплатни консултации? Хората от това разбират. Истинска помощ.

радев
радев
26 октомври 2019 10:29
Гост

прав си, но доколкото разбирам това е лична инициатива, а не на колегията

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2019 11:02
Гост

А защо колегията не направи Ден на отворените врати с безплатни консултации? Или се скръндзят за 20 лева…

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2019 11:03
Гост

Това би било хитър начин да се заобиколи забраната за реклама.

важно е
важно е
26 октомври 2019 10:20
Гост

Преди време четох статия от адвокат Брайков за поезията и правото, която беше посветена на германската традиция. От нея съм запомнил две пословици, с които се е предавало обичайното право: Детето се пада на майчиния скут и Кървава ръка не взема наследство. Използвал съм ги, за да обяснявам на деца какво е правна норма. Та иде реч за това, че и малки неща, жестове като този с цветята учат и ни помагат да учим другите. Но почитта към правото трябва да ти е в сърцето.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2019 10:11
Гост

като няма с какво да се похвалим сега, поне да си спомним миналото…

почитания
почитания
26 октомври 2019 10:10
Гост

Поздравления, адвокат Брайков! Историческата ни памет трябва да се поддържа, за да знаем какви юристи е имало в България! Почитания!

адвокат
адвокат
27 октомври 2019 11:29
Гост

Нищо не е безплатно ! Все някой плаща обявеното за безплатно. САК да определи безплатни консултанти на които впоследствие да заплати труда.