Върховният административен съд (ВАС) вече ще отправя покани за становища по тълкувателни дела до омбудсмана, представители на академичната общност, председатели на съдилища и други юристи, съобразно предмета на искането. Това предвиждат новите правила за тълкувателна дейност на ВАС, приети от Пленума на съда на 14 октомври т.г.

Пълният текст на новите правила за тълкувателната дейност ВАС

Те предвиждат, че новото звено за анализи и тълкувателна дейност (ЗАТД), създадено през април, може да отправя писмени предложения до председателя на ВАС за изготвяне на искания за приемане на тълкувателни решения, след проверка на обстоятелствата. При противоречива или неправилна съдебна практика на административните съдилища или на районните съдилища от страната в областта на административното правораздаване, председателят на съответния съд може писмено да уведоми звеното, като приложи съдебните актове, удостоверяващи тази практика.

ЗАТД ще извършва проверка на обстоятелствата и може да отправи писмено предложение до председателя на ВАС за изготвяне на искане за приемане на тълкувателно решение. Ако при изготвяне на становище по искането, звеното установи и други спорни, противоречиво или неправилно разрешавани въпроси, свързани с основното искане, ще докладва на председателя на ВАС, който може да включи и тях в предмета на тълкувателното дело.

Новите правила за тълкувателна дейност дават възможност общото събрание на съдиите от първа или втора колегия на Върховен административен съд или събранието на двете колегии да преформулира въпросите в искането, както и да променя основанието от противоречива на неправилна съдебна практика.

Укрепването на тълкувателната дейност и уеднаквяването на съдебната практика в областта на административното правораздаване са един от главните приоритети на председателя на ВАС Георги Чолаков, изтъкват от съда.

В края на юли бяха образувани 7 тълкувателни дела, които са първите от близо две години. Те са резултат именно от работата на Звеното за анализи и тълкувателна дейност, което се ръководи от Георги Чолаков, а негови членове са върховните съдии Емилия Кабурова, Кремена Хараланова, Таня Куцарова и Теодора Николова.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Данчо Стояновda
Данчо Стояновda
26 октомври 2019 20:43
Гост

Добро решение

Йорданова
Йорданова
26 октомври 2019 8:05
Гост

Каквото и да се предприеме, няма ли контрол над работата на районни и окръжни прокуратури и съдилища, ще се съдят Невинни на втора инстанция, без право на обжалване, и ще се прикриват престъпни индивиди до безкрай………

Иван адвокат
Иван адвокат
25 октомври 2019 22:23
Гост

Ми тя академичната общност излиня – напуснаха ни ерудити и има – разбира се нови капацитети, съмнява ме че можем да надминем Иван Дерменджиев в школата му. Впрочем правото някак странно се разцепи на Админстративни съдилища – тоест отделна практика, аз това не съм го чувал като наука – тоест – Административното право условно – за улеснение се се обособи като отделна дисциплина. Основните постулати в правото – не трябва да се забравят – еквивалентност на престациите и дължимост на услугите – както и преразпределение на обществените средства.

Ама нейсе.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:53
Гост

Създадоха си звено. Сега ще намерят и кой да им върши половината работа. А после ще се бият в гърдите как са уеднаквили практиката. Пей, животе!

Съгласен
Съгласен
25 октомври 2019 15:48
Гост

Браво, само така ще се постигне някакъв баланс между доктрината и практиката и ТР ще бъдат реално продължение на волята на законодателя.

Разяснител
Разяснител
25 октомври 2019 15:49
Гост

Защото законодателят преди това е накарал същите доктринери да напишат НА, които се тълкуват ли? Много хубаво.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:34
Гост

Може би Чолаков искаше да се засили тълкувателната дейност. Ето че откакто се създаде звеното са образувани 7 дела и то първите от толкова време насам.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:31
Гост

Георги Чолаков си го създаде това звено и може би то ще допринася много за тълкувателната дейност. Обаче сега с тези становища решенията ще се бавят още повече.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:32
Гост

По принцип решенията се бавят по-дълго. Обаче във ВКС като нямат такова звено да не би да не си решават тълкувателните дела.

анонимен
анонимен
25 октомври 2019 15:35
Гост

Бързо, нали 😉

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:51
Гост

Не, обаче качествено и то без наличие на звено.

Студент
Студент
25 октомври 2019 15:30
Гост

За университетите това е шанс да се позанимават малко и с наука.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:33
Гост

Да, така е. ВАС ще покани професор, той ще го прехвърли на доцент, работата ще свърши доктор, а някой студент ще събира практика. Така всички поне ще са прочели въпроса за тълкуване.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 17:57
Гост

В крайна сметка това е от голяма полза за вишуто ни образование. И най вече за анализа на практиката.

Пешо
Пешо
25 октомври 2019 15:25
Гост

Няма лошо описаната професионална общност да си размърда мозъците. Абе всички ги мързи да пишат.

Диего
Диего
25 октомври 2019 15:23
Гост

Явно тълкувателните бъркат в здравето на върховните съдии и затова не се изтрепват да ги образуват. А сега и други ще им пишат становища.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:36
Гост

Е, тогава защо го създадоха това звено? Този път май Чолаков не беше прав с тази негова идея.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 15:21
Гост

Това още повече ще забави решенията по тълкувателните дела, което никак не е добре.

анонимен
анонимен
25 октомври 2019 15:10
Гост

Един доцент, сега вече професор, едно време казваше – Докторът може, но не знае. Професорът знае, но не може. А доцентът и може, и знае 🙂 Така че да канят само доценти 🙂

анонимен
анонимен
25 октомври 2019 15:08
Гост

И те като Конституционния съд – ще канят научни работници. Искам да попитам дали само професори, или може и да обикновени доктори да дават становища 🙂