Абсолютно неприемливо е политическа партия от европейски парламент да преследва уважавана правозащитна организация на Българския хелзинкски комитет. Всеки опит да бъдат заглушавани или да се пречи на независими организации да вършат легитимната си правозащитна работа противоречи на задълженията на България съгласно законите на ЕС и международното право и трябва незабавно да бъдат прекратени.“

Това заявява Хю Уилямсън, директор на „Хюмън райтс уоч“ (Human Rights Watch) за Европа и Централна Азия в специално изявление на международната организация. То е разпространено днес под заглавие „България: Заплашена е правозащитна организация“ и призив „Спрете атаките срещу БХК; отхвърлете неоснователното искане“.

От централата на HRW в Берлин призовават главния прокурор Сотир Цацаров да отхвърли призива на ВМРО за забрана дейността на БХК, с която националистите са в правни спорове от години заради борбата ѝ със случаи на дискриминация в България.

В текста се описва накратко с какви мотиви партията на вицепремиера Красимир Кракачанов иска разпускане на БХК и се напомня, че това става в контекста на случая с Джок Полфрийман, на когото БХК оказва правна и друга помощ. Посочва се още, че Цацаров е поискал от Върховния касационен съд за провери определението за освобождване на австралиеца от затвора, защото двама от тримата членове в състава на Софийския апелативен съд били свързани с БХК и поради това били пристрастни. Въпросните съдии са участвали в семинари за правата на човека, организирани от хелзинкския комитет, уточняват от HRW.

В позицията на организацията се разяснява, че БХК е най-голямата правозащитна неправителствена структура в България, основана през 1992 г. и в дейността ѝ влизат обучаване на съдии, прокурори и други представители на правораздавателната система за международните правозащитни инструменти и тяхното прилагане.

„В телефонен разговор на 2 октомври с HRW председателят на БХК Красимир Кънев заяви, че правителствени служители систематично оказват натиск върху него и организацията му, откакто сегашната правителствена коалиция дойде на власт. „И днес лидерът на ВМРО даде интервю за популярна телевизия, в която каза скандални неща за БХК – че сме защитавали престъпна дейност и подкрепяме хора, нарушаващи законите, имайки предвид ромите.“

„Хюмън райтс уоч“ призовава по този повод служители от обществената администрация да се въздържат от намеса във и възпрепятстване работата на БХК и други правозащитни организация в България. Властите трябва да разследват заплахите и нападенията срещу членове на независими организации, а институциите на ЕС трябва публично да осъдят подобни атаки срещу организации, вършещи напълно легитимна работа в страната, допълват от HRW.

Припомня се, че през 2016 г. Кънев бе бит в София, като се предполага, че това е било свързано с работата му. Полицията прекрати разследването през 2017 г., защото не е установила заподозрени извършители.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar