Съдебният процес по делото за „Царските конюшни“ срещу бившия областен управител на София-област Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова започва на 3 октомври 2019 г. Това реши Специализираният наказателен съд в разпоредително заседание. Пенев ще отговаря за две престъпления. Първото е за умишлена безстопанственост, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество, съобщиха от прокуратурата. Второто обвинение на Пенев е, че като длъжностно лице съзнателно е сключил три неизгодни сделки от името и за сметка на държавата.

Бившият областен управител е обвинен, че е продал държавната част от „Царските конюшни“ на „Евротрансбилд“ ЕООД по занижени цени за 658 870 лв. без ДДС, при обща пазарна стойност към същата дата в размер на 10 989 000. От действията му са произлезли вреди за българската държава в размер на 10 330 130 лв.

Цекова е обвинена, че в качеството си на лицензиран оценител, дала неверни оценки и заключения за определяне пазарната стойност на три недвижими имота в центъра на София, частна държавна собственост, възложени й от областния управител на област София. От това произтекла щета за държавата в размер на 10 330 130 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar