Научноизследователският институт по криминалистика на МВР ще се преобразува в Национален институт по криминалистика. Това ще стане с промени в Закона за МВР, за които съобщиха днес от правителствената информационна служба.

С одобрените днес от Министерския съвет изменения се предвижда служебните отношения на експертите, осъществяващи основните дейности в института, вече да се уреждат по Закона за МВР, а не както е досега за част от тях – по Закона за държавния служител. Аналогична промяна се предвижда и за служителите от Института по психология, които също ще изпълняват служебните си задължения при условията на първа категория на труд, обясниха от кабинета.

С промените в МВР се създава нова главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. В нея, както става ясно от наименованието ѝ, влизат жандармерията и Специализираният отряд за борба с тероризма. „Целта е повишаване на ефективността на дейностите по предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане и/или обезвреждане на особено опасни престъпници или престъпни групи, осигуряване на зона за безопасност срещу потенциални атаки, опазване на обществения ред при провеждане на масови мероприятия, възстановяване, поддържане и опазване на обществения ред при масови безредици“, гласят мотивите за измененията.

Освен това всички работещи в инспектората на МВР вече ще са с договори по Закона за държавния служител, при условията на трета категория на труд. „Целта е прилагането на подход, аналогичен на възприетия за други структури“, обясняват от правителството.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 17:15
Гост

Много добра новина. Тази стъпка наистина би допринесла за борбата с тероризма.

Малка стъпка
Малка стъпка
11 септември 2019 15:23
Гост

Институтът е несправедливо пренебрегван, а е толкова важно звено, на което се гради цялата работа по разследване на общо взето всякакви престъпления. Служителите там трябва наистина да бъдат добре мотивирани, условията на работа и заплащането им да бъдат с европейски измерения, а базата и техниката – по последна дума. Иначе няма как да разчитаме на добро правосъдие, ако криминалистиката ни куца.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 17:07
Гост

Те разкриват на сто процента престъпленията, свъезани с наркотици. И то с допотопна техника.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 14:54
Гост

Това ли измъдриха днес на заседанието на МС? Абсолютно е излишна тази нова главна дирекция.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 14:55
Гост

Да видим колко по-ефективна ще е дейността им.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 14:47
Гост

Дано сега да пооправят малко базата на Института по криминалистика. С колегите работим в меко казано неприемливи условия.

анонимен
анонимен
11 септември 2019 17:06
Гост

Далече е, на неудобно място. Нямаме служебен транспорт, а с нашите заплати не можем да си позволим да ползваме автомобилите си или такси. А за материалната база нямам думи.