Окръжният съд в Сливен остави без уважение молбата на лишена от свобода да напусне предсрочно, условно женския затвор, съобщиха от съдебната палата. Затворничката е с две ефективни присъда за шофиране на автомобил след употреба на алкохол. Първия път била заловена в началото на 2016 г. с рекордните 3,87 промила алкохол. Заради чистото й съдебно досие получила условно наказание. Отново я хванали да шофира пияна в изпитателния срок, наложен й от съда по първото нарушение. Така висшистката влязла зад решетките с две присъди от по 3 месеца. Подала молбата си за предсрочното освобождаване 20 дни преди да изтече срокът на втората й присъда. В мотивите си изтъкнала, че не е била награждавана, но не е била и наказвана. Заявила, че спрямо нея имало тенденциозно отношение.

Ръководството на затвора и представителят на Окръжната прокуратура обаче изразили друго мнение. На лишената от свобода била предлагана работа на външни, неохраняеми обекти. Първия път била отстранена, тъй като не оправдала доверието, а втория път въобще не се явила. Регистрирани са случаи на заобикаляне на правилата. Изразявала е мнение, че шофирането след употреба на алкохол не е престъпление, въпреки че това може да доведе да произшествия, с риск за останалите участници в движението. Това са част от мотивите, с които съдът отказа да пусне затворничката на свобода, въпреки че до изтичането на присъдата остава по-малко от месец.

С отказ приключи образуваното дело по молба на друга затворничка, която също изтърпява две присъди в затвора – от 3 и от 5 месеца, за кражби. Лишената от свобода имала само начално образование. Поискала да напусне решетките четири месеца по-рано, преди да е изтекъл срокът на втората й присъда. Съдът не е разглеждал мотивите за това, тъй като не е изпълнено едно от задължителните основания за предсрочно, условно освобождаване – да е изтърпян най-малко половината от размера на присъдата. В определението е посочено, че желанието на затворничката да бъде с децата си, тъй като едното било малко и боледувало, а другото щяло да тръгва в първи клас, не е сред посочените от закона предпоставки за предсрочното излизане на свобода.

И двете определения подлежат на обжалване пред Апелативния съд в Бургас.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar