Демокрацията и върховенството на правото в Полша са изложени на риск. За това алармират десетки бивши полски дипломати в писмо до президента на САЩ Доналд Тръмп. Те го приканват да окаже натиск върху правителството във Варшава да спре да погазва конституцията, съобщават международните агенции.

В отвореното писмо на Конференцията на посланиците пише: „Г-н президент, вие идвате в страна, в която върховенството на закона вече не се спазва„.

В събота президентът на САЩ ще присъства на възпоменателна церемония в столицата Варшава по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война – нападението на нацистка Германия срещу Полша на 1 септември 1939 г.

Това ще бъде второто посещение на Доналд Тръмп в страната. Първото беше през 2017 г., когато американският президент похвали Полша като защитничка на западната цивилизация, но не спомена за демокрацията, припомнят международните агенции.

През 2017 г. управляващите в Полша предприеха действия за т.нар. „съдебна реформа“. Част от тях предвиждаха магистратите от Върховния съд (ВС) да се пенсионират вече на 65 години, а не на 70 години, както беше дотогава. Това на практика засягаше 27 от общо 72 магистрати във Върховния съд, включително и неговия председател Малгожата Герсдорф.

Отделно с промени в Закона за ВС беше дадено право на президента на държавата да удължава активната служба на съдиите-пенсионери, след получаване на становище от Националния съдебен съвет (НСС), което обаче не е обвързващо за държавния глава.

Заради законодателните промени през декември 2017 г. Европейската комисия започна процедура по чл. 7 от ДЕС срещу Полша, като аргументите за това бяха, че с промените се политизира правосъдието и се нарушава разделението на властите.

Същевременно ЕК предяви и иск пред Съда на ЕС, в който твърди, че с намаляването на пенсионната възраст на върховните съдии в страната и с предоставеното право на президента да преценява дали да им разреши да работят и след навършването на 65 години, нарушава тяхната несменяемост и независимост, което е неизпълнение на задълженията по ДЕС. Според Комисията решението на президента не се основава на определени задължителни критерии, нито подлежи на съдебен контрол, и по този начин е налице прекомерна свобода на преценката, позволяваща на държавния глава да упражнява влияние върху съдиите във Върховния съд.

Наскоро съдът в Люксембург реши, че Полша е нарушила правото на Европейския съюз като е намалила пенсионната възраст на съдиите чрез законодателни промени. Абсолютно необходимата свобода на съдиите от всякаква външна намеса или натиск изисква установяването на някои гаранции, сред които несменяемостта, чието предназначение е да защитят лицата, изпълняващи правораздавателна функция, каза още СЕС.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тъжно
Тъжно
03 септември 2019 12:56
Гост

Ето още един повод да му стане тъжно на човек, че точно Тръмп е президент на САЩ. Преди можеше да се обърнем на запад с надежда, а сега виждаме само една пародия на политик и сянка на личност.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 14:02
Гост

Когато държавата е узурпирана, вкл. съдебната й система, външна намеса е единствената надежда на угнетените. По същата причина редица правозащитни организации в България апелират за помощ от международни структури, когато виждат, че правото у нас масово се погазва. Няма да казвам от КОЙ, на всички им е ясно чии интереси обслужва превзетата съдебна система. Дори филм има по темата:
https://www.imdb.com/title/tt10125972/

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:33
Гост

Ей, тези за едни 5 години опищяха орталъка и чак до ЕС стигнаха.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:34
Гост

Въпросът не е в годините, а в погазването на правата.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:29
Гост

Тръмп достатъчно си вре носа на всякъде. От къде на къде ще се меси във вътрешната политика на Полша.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 13:30
Гост

Хората търсят помощ. Политиката на правителството е репресивна.