При прекратяване на регистрацията на автомобила си всеки задължително ще трябва да носи и документ за платен данък върху превозните средства, дължим към момента на подаване на заявлението за отписване на колата. Това предвиждат промени в Наредба № І-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства. Те бяха обявени за обществено обсъждане, което ще продължи до 5 септември 2019 г. (пълния текст на проекта за изменения в наредбата виж тук).

„Съществуват случаи, когато собственици прекратяват регистрацията на притежаваните от тях превозни средства, но не заплащат на съответната община местен данък върху превозното средство, дължим до този момент“, обясняват от МВР. И посочват, че това затруднява значително събирането на данъците.

„Някои собственици не проявяват интерес да ги заплатят в сроковете, определени в Закона за местните данъци и такси. Няма обвързаност между действията по прекратяване на регистрацията на превозно средство и заплащане на дължимия местен данък“, изтъкват още от вътрешното ведомство.

Затова предлагат към всички останали документи, които човек трябва да представи при отписването на колата си в КАТ, да се добави и такъв за платен данък.

Идеята е този ангажимент на гражданите да отпадне от 1 октомври 2020 г., когато трябва да бъде създадена техническа възможност КАТ да получава тази информация по електронен път от Министерството на финансите.

Освен това с промените в наредбата се предлагат специални регистрационни номера за електрическите автомобили. „Графичните знаци на регистрационния номер за електрически превозни средства се нанасят със черен цвят на зелен светлоотразителен фон“, е идеята на МВР.

От вътрешното министерство обясняват, че поставянето на отличителни регистрационни табели на електрическите коли цели да ги направи по-разпознаваеми, да повиши осведомеността на обществото и да насърчи хората да мислят за по-чиста околна среда. Регистрираните електрически превозни средства ще могат да запазват табелите си, но ако собственикът желае, ще може да се извърши пререгистрация.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шарено
Шарено
07 август 2019 10:54
Гост

И корабите да са с тъмносини табелки, а самолетите – със светлосини. А каруците – с кафяви. Детските колички – с розови.

маринчо
маринчо
06 август 2019 21:57
Гост

още сега ВАП да протестира
задължение на общините е а съберат данъка

Павлин
Павлин
06 август 2019 19:47
Гост

Да искат и бележка за платени ток, телефона и вода?! Отвратителни мафиоти! Не стига че пикливата им служба няма връзка с НАП, ами се бъркат и където не им е работата. Нали според идиотските ви изисквания трябва бележка за платен данък за ГТП. За какво ви е бележка и при прекратяване на регистрация? Ако някой има задължение към НАП, това не е ваша работа, ГЛУПАЦИ. Не го ли разбирате? Колко повече искате да репресирате гражданите? Сякаш криенето до пътя и измислените глоби, за които си свидетелствате едни на други, не бяха достатъчни. Нагли гадове.

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 15:17
Гост

Хората да мислят за по-чиста околна среда. А кметовете нали щяха да взимат мерки. Глас в пустиня. Пука му на някой.

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 15:19
Гост

Сега в София е сравнително спокойно и няма трафик. Но иначе е ад, има дни в които дори дишам трудно заради замърсения въздух.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 16:50
Гост

А правиш ли си сметка, че батериите са още по- вредни за човека, защото са в близост до човека, т.е. в колата муса, на милиметри от него. А токовете, а електрониката, а радиацията от оловно- киселинните батерии и геловите? А можеш ли да си купуваш от днешните коли (с малотраен срок на годност) през 3- 4 години, защото са ти набутали да плащаш и за сензори за дъжд, и за волан, който е достатъчно да е хидравличен, но те са го направили и серво, и елекнлически, та да ти вземат освен парите и душата от ходене по майстори, които не… Покажи целия коментар »

Луд на шарено се радва
Луд на шарено се радва
06 август 2019 15:16
Гост

Не можаха ли да измъдрят още по-грозни знаците за електрическите автомобили.

Анонимен
Анонимен
06 август 2019 15:14
Гост

Правилно. Данъците са за всички. Защо някои да си правят оглушки?

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 17:00
Гост

Разбира се, че ще се плащат, но наследниците да се уведомяват трайно, че не са платени, а не да им се трупат пари за плащане. В банките, хората си закриват сметките. Аз – лично – също. Парите изтеглих до стотинка (преди много години) и ги попитах няколко пъти дали ще ми се трупат някакви такси! Казаха – Не! скоро научих, че са ме излъгали!
Банките са обирджии по пладне, а МИНИСТРИТЕ ЗНАЯТ И НЕ ИМ ПУКА! и т.н…….