Заради изтичането на лични данни от НАП правителството обсъжда дали да не се предприеме затягане на някои режими, включително по отпускането на бързи кредити. Това обяви в четвъртък във Варна вицепремиерът Томислав Дончев. Според него изтичането на ЕГН-та на милиони български граждани не било кой знае какъв проблем, защото допреди няколко години тази информация била общодостъпна. Пример за това били разлепените избирателни списъци от близкото минало. „В комбинация с други лични данни обаче може да се стигне до неприятни ситуации“, все пак допуска Дончев.

Казаното от вицепремиера показва, че опасността от злоупотреби не е за подценяване въпреки уверенията на банки и други кредитни институции след изтичането на данните на НАП, че е почти невъзможно някой да изтегли заем с чужди лични данни. За реална възможност от злоупотреби предупреждават и ИТ специалисти, и експерти.

Затягане на режима на бързите кредити се предлага от години. Причините са много – от неправомерните клаузи и екзотичните такси в договорите с потребителите, които често поставят в невъзможност хората да покриват задълженията си, до чисто криминални измами, при които заеми се дават без проверка на самоличността.

Само преди месец по време на обсъждане при омбудсмана Мая Манолова на проблемите, които създават фирми за бързи кредити, гражданинът Тихомир Христов се оплака, че пет фирми търсят от него парите си, след като се оказало, че през февруари той е изтеглил общо 5000 лв. „Никога не съм влизал в техен офис, аз съм жертва на измама. Как ги раздават тези кредити? Поне да се свържат с лицето – да видят то ли е, не е ли то“, чудеше се Христов.

Твърде възможно е, за да успокои обществеността след НАПлийкс, правителството да прегърне идеята на омбудсмана Мая Манолова фирмите за бързи кредити да преминат на лицензионен режим. Това означава затегнати правила на работа, по-строг контрол и по-високи санкции при нарушения. В момента фирмите за бързи кредити само се регистрират в БНБ, като централната банка на практика не надзирава тяхната дейност.

От НАП се опитаха да успокоят гражданите, чиито лични данни изтекоха в интернет, като публикуваха уверение от банките, лизинговите дружества и фирмите за бързи кредити, че ще работят с повишено внимание. Финансовите институции напомнят, че при отпускане на кредити и лизинги са длъжни по закон да се уверят, че сключват договор с лицето, чиито данни са посочени в документа за самоличност. Специално от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), в която членуват компании в сектора за бързи кредити, увериха, че и към момента прилагат значителен брой надеждни мерки за проверка на самоличността на кредитоискателите. Заради това до злоупотреби с чужди лични данни не би могло да се стигне, дори и ако предварителното одобрение за кредит става онлайн.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar