Всички български граждани е препоръчително да сменят паролите за онлайн регистрациите си и персоналните идентификационни кодове (ПИК), ако имат такива. Това призовават за пореден ден от Националната агенция за приходите заради хакнатите лични данни на над 4 милиона живи българи. В добавка НАП съветва да си сменим и паролите за електронните пощи. Пробивът в базите данни стана на 15 юли, но в първите дни от агенцията не даваха никакви съвети, само повтаряха, че няма място за паника. Хакнатото ведомство твърди, че няма нужда гражданите, засегнати от теча на данни, да сменят личните си карти.

В същото време данъчните вече са уведомили 190 души да сменят личните си документи, като това е направено след анализ на структурата на изтеклите файлове, съобщи вчера говорителят на НАП Росен Бъчваров. Останалите 4 милиона обаче нямало нужда да си сменят личните документи, дори да има изтекли ЕГН и номер на личната карта, заяви Бъчваров.
Продължава да е неясно и как смяната на ПИК ще ни защити от злоупотреби. Още повече че преди дни от приходната агенция увериха, че в незаконно разпространените данни няма информация за персонални идентификационни кодове, издадени от НАП.
Над 600 000 българи имат ПИК, издаден от НАП, с помощта на който те могат да проверяват електронно своя данъчно-осигурителен статус и да подават електронни данъчни дакларации. Издаването на ПИК става с лично посещение в произволен офис на НАП и е безплатно. Смяната на уникалния код обаче може да стане и без да се ходи до данъчното гише – чрез портала за електронни услуги на приходната агенция https://inetdec.nra.bg/eservices.html Тази услуга съществува и преди хакерската атака. Данъкоплатецът трябва да влезе в рубриката Е-услуги с ПИК в своя профил с ЕГН и ПИК и да избере нова комбинация от цифри и букви.
Според ИТ специалисти масово хората използват една и съща парола навсякъде – електронната поща, електронното банкиране, онлайн регистрации, включително и пред НАП. Ето защо трябва да сменим тези пароли, защото лошите хакери ще пробват с вашата парола в НАП да влязат в пощата и банкирането ви, предупреди ИТ експерта Божидар Божанов.
Кредитни консултанти посъветваха да бъдем особено внимателни при споделяне на финансова информация и лични данни. Непредсказуеми са телефонните измамници, които неминуемо ще се активизират след НАПлийкс, а те са много изобретателни в подвеждането особено на възрастни хора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar